Mojfaks.hr u Vijesti

Priprema za svijet 'odraslih': Osječki studenti podučavaju srednjoškolce o financijama

Financijsku pismenost ne trebaju posjedovati samo ekonomisti ili financijaši nego bi o vlastitim financijama trebali nešto znati i srednjoškolci baš kao i budući studenti. Upravo zato ekipa iz studentske udruge iz Osijeka 'Financijski impuls' slavonske srednjoškolce podučava o financijama.

2. kolovoza 2017 11:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studentska udruga Financijski impuls, koja djeluje pri Ekonomskom fakultetu u Osijeku, drugu godinu zaredom provela je projekt Financijsko opismenjavanje srednjoškolaca. S projektom na području grada Osijeka krenuli su prošle godine, a zbog odlične prihvaćenosti i zainteresiranosti od strane srednjih škola, odlučili su ga proširiti i na druge gradove Slavonije i Baranje - Đakovo, Slavonski Brod, Vinkovce, Vukovar i Dalj, piše portal osijek031.


Izvor: Facebook@Financijski impuls

Cilj je ovog projekta bio poboljšati financijsku pismenost srednjoškolske populacije. Potrebu za ovakvim tipom edukacije studenti su prepoznali u rezultatima PISA testova na kojima su hrvatski srednjoškolci zauzeli 14. od ukupno 18. mjesta u kategoriji financijske pismenosti te u zaključcima istraživanja koje su provele Hrvatska narodna banka i Hanfa u suradnji s Ministarstvom financija Republike Hrvatske, donosi osijek031.

Njihova edukacija obuhvaća 19 srednjih škola, a ove školske godine obrazovali su 2500 učenika


Istraživanje je pokazalo da mlađi od 19 godina imaju najnižu razinu financijskog znanja, ali i odgovarajućeg financijskog ponašanja i odnosa prema novcu, u čemu su studenti iz udruge prepoznali priliku za djelovanjem. Također je zanimljivo spomenuti da 55% građana Republike Hrvatske ne postavlja dugoročne financijske ciljeve zbog čega 48% njih ne bi moglo pokriti iznenadni trošak u visini mjesečnih primanja. Drugim riječima, osoba s plaćom od 4 000 kuna ne bi mogla platiti iznenadni kvar automobila u visini od 4 000 kuna bez da se zaduži.

...Studenti ekonomije uče djecu financijama: \'Učenicima objašnjavamo što je valuta, novac i kredit\'...


Mladići i djevojke iz udruge Financijski impuls zato svojom edukacijom obuhvaćaju 19 srednjih škola na području Osijeka, Đakova, Slavonskog Broda, Vinkovaca, Vukovara i Dalja, točnije 96 razrednih odjeljenja, što bi značilo da su kroz našu edukaciju ove školske godine neformalno obrazovali oko 2500 učenika.


Studentice iz Financijskog impulsa sa školarcima s predavanja... izvor: Facebook@Financijski impuls

Njihova su predavanja bila interaktivna pa su učenici u njima sudjelovali od samoga početka - odmah nakon što su se studenti predstavili kratkog uvoda. U udruzi su vjerovali će upravo takav pristup polučiti bolje rezultate od tzv. ex cathedra predavanja.

...Dođite na Europski tjedan novca: Studenti zagrebačke Ekonomije žele financijski opismeniti Hrvatsku...


Kažu da su iznimno zadovoljni znanjem učenika nakon njihovih predavanja, a kako i sami kažu, nakon 45 minuta učenici ne mogu odmah biti financijski pismeni, ali je dobro to što im je pobuđeno zanimanje za osobne financije. Osim toga, tu su i simbolični pokloni za sve učenike koji su pohađali predavanja.

Cijeli članak o ovom hvale vrijednom projektu pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: osijek031
foto: Facebook@Financijski impuls

Još vijesti