Mojfaks.hr u Vijesti

Problem Bolonje u Hrvatskoj: Ni pola studenata ne misli da ih studij dobro priprema za tržište rada

Premda u Hrvatskoj radi preko 100 visokih učilišta, broj studenata od 2012. je u padu. Osim toga, da ne što ne štima s Bolonjskim procesom pokazali su i rezultati istraživanja u kojem je više od polovice studenata reklo da smatraju da ih fakultet ne priprema dobro za buduću karijeru, odnosno, tržište rada.

21. rujna 2018 12:00
 Problem Bolonje u Hrvatskoj: Ni pola studenata ne misli da ih studij dobro priprema za tržište rada

Problem Bolonje u Hrvatskoj: Ni pola studenata ne misli da ih studij dobro priprema za tržište rada Foto: MojFaks

Tek polovica studenata u Hrvatskoj zadovoljna je studijem. Jedva 46 posto smatra da ih studij dobro priprema za posao u Hrvatskoj, a tek 26 posto da ih priprema za posao na međunarodnom tržištu rada, piše 24sata.

Izvor: Shutterstock

Pokazuje to ovogodišnje Izvješće o Bolonjskom procesu, kojem je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak posvetila okrugli stol. Da postoje ogromni problemi na hrvatskim visokim učilištima, kako javnim tako i privatnim, pokazuje i podatak kako je Hrvatska među 11 zemalja u kojima od 2012. opada broj studenata, prenosi portal 24sata.

Puno studijskih programa ne garantira kvalitetu


"To nije zato što nema mjesta, mjesta ima i previše. Loša demografska slika je jedan dio problema. Hrvatska ima više od 100 različitih visokih učilišta, po čemu smo iznad mnogih europskih zemalja. To nije dobar znak u smislu osiguravanja kvalitete. Ovakva rascjepkanost radi protiv relevantnosti visokih učilišta.", kazala je ministrica Divjak.

Izvor: Shutterstock

Raspršivanje studija i gomilanje istovjetnih programa, što se radilo kako bi si profesori osigurali normu i sačuvali posao, bez kvalitete za studente, samo je jedan od problema Bolonjskog procesa koji je trebao osigurati kraće studiranje, bolju zapošljivost i veću socijalnu jednakost.

...7 od 10 mladih s diplomom nezadovoljno prvim poslom: \'Poslodavci ne koriste naš potencijal\'...


"Mi ne trebamo EU da nam detektira probleme s Bolognom. Krenuli smo prije 15 godina. Odrađena je negdje bolje, negdje lošije, no jači su kreirali programe u strahu od gubljenja norme. To je bila prva greška u koracima, rekao bih da je bila grabež i to popravljamo.", istaknuo je rektor osječkog Sveučilišta i predsjednik Rektorskoga zbora RH Vlado Guberac.

No sudionici okruglog stola složni su kako je u ovih 15 godina došlo do velikog zastoja i problema sa zapošljivošću. Vlaho Guberac pojasnio je da je razlog tome neprepoznatljivost prvostupnika na tržištu rada kada su tek počeli izlaziti s fakulteta. Spominje da se otad se povećava broj prvostupnika na diplomskim studijima. Guberac kaže da ih je danas čak 98 posto, a osnovni cilj je bio da se skrati vrijeme studija i organizira dobro obrazovan stručni kadar.

...SOR-ovci uzvraćaju udarac: Mladi otkrili što i kako zaista rade na stručnom osposobljavanju...


On je oštro prozvao privatna učilišta, istaknuvši kako sada svi žele biti sveučilišta jer vide da im se kadar ne zapošljava. Do toga je došlo i zbog toga što studenti ne dobivaju znanja i vještine koje im trebaju, a akademska se zajednica, kritizirala je ministrica Divjak, skriva iza autonomije.

Izvor: Shutterstock

"Tek jedna trećina studenata kaže da ih profesori inspiriraju i za to ima velikog prostora za ulaganje u sebe. Mi mislimo da profesori ne trebaju učiti o poučavanju i iz osobnog iskustva znam da postoje veliki otpori u akademskoj zajednici. Neutemeljena je arogancija sveučilišnih profesora u poučavanju.", istaknula je Divjak.

Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja istaknuo kako su profesorima ugrožene akademske slobode jer se sveučilišta ponašaju kao kompanije. Novac, a ne kvaliteta rada je postao najvažniji.

Ivana Petrić
izvor: 24sata
foto: Shutterstock

Još vijesti