Mojfaks.hr u Vijesti

Profesor filozofije i staklenka: Uvijek imajte vremena za pivo s prijateljima

Profesor filozofije stajao je pred svojim studentima, a ispred sebe je poslagao različite predmete. Kad je sat počeo bez riječi je podigao veliku praznu staklenku majoneze i počeo je puniti s golf lopticama.

7. Siječnja 2016 10:00
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nakon što je u posudu ubacio sve golf loptice koje je imao, upitao je studente je li staklenka puna. Složili su se da je.

Profesor onda uzme kutiju malih kamenčića i saspe ih u staklenku. Zatresao je staklenku lagano. Kamenčići se otkotrljaju i popune otvoreni prostor između golf loptica. On je opet upitao studente je li staklenka puna. Složili su se da jest.

Tada je uzeo kutiju pijeska koju je također presuo u posudu. Naravno, pijesak je ispunio sve ostalo. Pitao je još jednom je li staklenka bila puna... Studenti su odgovorili jednoglasnim \'da\'.

Profesor je zatim izvukao dva piva ispod stola i natočio cijeli sadržaj u posudu, učinkovito popunio prazni prostor između pijeska. Studenti su se smijali…

"Sada", rekao je profesor kad je smijeh utihnuo, "Želim da prepoznate da je ova staklenka predstavlja vaš život. Golf loptice su važne stvari - vaša obitelj, vaša djeca, vaše zdravlje, vaši prijatelje i omiljene strasti – čak i ako je sve ostalo je izgubljeno i samo su oni ostali, vaš život će uvijek biti ispunjen. Kamenčići su ostale stvari kao što je vaš posao, vaša kuća i vaš auto... Pijesak je sve ostalo – male stvari.



Ako prvo stavite pijesak u staklenku
", nastavio je, "neće biti mjesta za kamenčiće ili golf loptice. Isto vrijedi i za život. Ako ćete potrošiti sve svoje vrijeme i energiju na male stvari nikada nećete imati mjesta za stvari koje su vam važne.
Obratite pozornost na stvari koje su najvažnije za vašu sreću.
Provedite vrijeme sa svojom djecom. Provedite vrijeme sa svojim roditeljima. Posjetite djedove i bake. Idete s bračnim drugom na večeru. Uvijek će biti vremena za čišćenje kuće i košenje travnjaka.
Vodite brigu o svojim golf lopticama, stavite ih na prvo mjesto. Postavite svoje prioritete. Sve ostalo je samo pijesak.
"

Jedan od studenata je podigao ruku i pitao što pivo predstavlja. Profesor se nasmijao i rekao:

"Drago mi je što ste pitali. Pivo samo pokazuje da bez obzira koliko se pun vaš život može činiti, uvijek ima mjesta za par piva s prijateljima."

L.B./izvor: Facebook
foto: YouTube

Još vijesti