Mojfaks.hr u Vijesti

Profesori o studentima: 7 skrivenih misli koje neće reći na predavanjima

Unatoč brojnim satima koje provedu zajedno, profesori i studenti često baš ne znaju što oni drugi misle i kako razmišljaju...

18. veljače 2016 15:28
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studenti na kraju svakog kolegija imaju priliku ocijeniti svoje predavače, ali osim osvrta na pedagoški pristup i profesionalnost profesora, nemaju nikakav pristup osobnim mišljenjima svojih profesora.

Anketa Times Higher Education-a, naziva University Workplace Survey, pruža odličan uvid u to o čemu i na koji način razmišljaju ljudi koji nam svaki dan prenose znanje. Evo što su britanski profesori izjavili o svojim studenima:

* Diploma više nije što je nekad bila

Gotovo pola ispitanih profesora složilo se da je pritisak za što boljim ocjenama sve veći među studentima dok se premalo pozornosti pridaje konkretnih postignućima i vještinama koje svaki student na svom studiju more steći. I profesori su pod pritiskom jer svake godine moraju zadovoljiti uvjete prolaznosti (koliko studenata mora proći kolegij), bez obzira na kvalitetu učenja i znanja studenata.

 * Kriteriji za upis fakulteta sve su niži

Sve više profesora smatra da studenti koji upisuju fakultete nisu dovoljno pismeni, obrazovani te da nemaju potrebno predznanje koje se nekada prije zahtijevalo. Neki su čak izjavili da im je neugodno reći čime se bave. Nešto više od 50% ispitanika izjavilo je da osjećaju da je kvaliteta studenata narušena nauštrb održavanja broja mladih koji se upisuju, a primjećuju da su studenti sve manje samostalni u procesu učenja i studiranja.
Studenti su presudni za sreću i zadovoljstvo profesora

Veliko iznenađenje bio je komentar da su studenti i podučavanje studenata zapravo jedina pozitivna stvar ovog nesigurnog posla s čime se složila gotovo četvrtina svih ispitanika. Stoga se na sljedećem predavanju sjeti da si možda jedina svijetla točka radnog dana svojih profesora!

* Inspirira ih uspjeh studenata

Nije toliko sam čin predavanja inspirativan profesorima koliko promatranje utjecaja koji podučavanje ima na njihove studente. Rad sa internacionalnim studentima i studentima različitih provenijencija samo pojačava ovaj osjećaj nadahnutosti i zadovoljstva.



* Fakulteti se pretvaraju u burze rada ili tvornice diploma

Sve više školarine utječu na profesore kao i na studente. U studentima se javlja stav da su u sustavu obrazovanja kupci koji imaju pravo na robu koju kupuju zbog čega je sve veći pritisak da se diplomanti nakon diplome odmah otpremaju na razne poslove i to po mogućnosti odlično plaćene.

Neki profesori u ovakvom stavu uviđaju gubitak interesa za pravim, istinskim obrazovanjem i razvijanjem vlastite osobnosti i intelektualnih vještina.

* Studentima je potrebno sve više njege i pomoći

Studiranje nije lako, a sve više profesora uviđa posljedice koje stres pohađanja fakulteta uzrokuje kod ranjivijih i osjetljivijih osoba. Sve je snažniji stres kojem su izloženi studenti, a porasle su i stope samoubojstava te liječenja od depresije među kolegama. Zbog toga su i službe koje pružaju savjete i psihološku pomoć studentima pod sve većim opterećenjem.

* Studenti nisu zainteresirani za učenje

Više je profesora prokomentiralo koliko im je žao što studenti bez kajanja predaju seminare koje su pisali bez detaljne pripreme, a nije im ni žao kad dobiju lošu ocjenu ili ne pročitaju zadane materijale pa ne mogu pratiti predavanja.

Povezuju to sa sve većim školarinama: studenti očekuju da profesori sve sami odrade, sve im pruže na pladnju, a interes za samostalnim učenjem sve je manji.

* Studenti u evaluacijama vrijeđaju profesore

Velik broj komentara profesora dotaknuo se na problem studentske evaluacije predavača nakoj završetka svakog kolegija. Problem maltretiranja i vrijeđanja predavača je u porastu, a studenti su u ovakvim ocjenjivanjima politički nekorektni i skloni vrijeđanju na rasnoj i etničkoj osnovi.

Detaljnije rezultate istraživanja pročitajte ovdje.

L.B./ izvor: Times Higher Education
Foto: Pixabay, THE

Još vijesti