Mojfaks.hr u Vijesti

Profesori 'špijuniraju' pijane studente u klubovima

Za većinu profesora s fakulteta proučavanje i znanstveni rad oduzimaju im najviše energije i vremena – ne predavanja. Neki su fakulteti aktivniji u provođenju raznih istraživanja od drugih, ali istina je da eksperimenti idu ruku pod ruku sa znanostima.

23. listopada 2015 16:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Neizbježno je da se ponekad zalomi i neko istraživanje u kojem će vam biti neugodno sudjelovati...

U ovom slučaju redi se o istraživanju na elitnom Sveučilištu Columbia koje podrazumijeva da profesor promatra studente u njihovom prirodnom okruženju: barovima, kafićima i klubovima. Ovo su lijepo upakirali u etiketu "istraživanja seksualnog zdravlja i nasilja".

Profesor sociologije Shamus Khan provodi istraživanje s još tri poslijediplomca. Istraživači nikad ne zabilježavaju imena studenata, ali dokumentairaju svaku reakciju, postupak, akciju i dio rituala opijanja u kafićima. Cilj ovog promatranja jest da profesorima pojasni mehanizme kojima društvena interakcija utječe na seksualno ponašanje i iskustva.

NY Post piše: "Ne želim da me profesor promatra u baru", izjavila je 19-godišnja brucošica. "Osjećam se kao da me uhodi. Bar je mjesto gdje se dođem opustiti, malo popiti i možda se čak i malo neodgovorno ponašati. Kad bi primijetila da me profesor promatra dogodilo bi se baš suprotno – ne bih se mogla opustiti."

via GIPHY


Još je jedan student podijelio svoje mišljenje o projektu. "Problematičan je i zbog toga što je većina studenata maloljetna i mogli bi se zbilja preplašiti ako ugledaju profesora." Bio je u popularnom baru 1020 kad mu je prišao kolega i pitao ga: "Tko je ovaj starkelja?"

"Odgovorio sam mu da je to Shamus Khan, slavni profesor s Columbije", prisjeća se student za Spectator. Znanstvenici smiju prisustvovati partijima samo uz posebno odobrenje organizatora događanja, a dužni su predstaviti se svakom studentu koji pita tko su ili koji započne razgovor s njima. Neće promatrati studente koji izričito kažu da ne žele biti dijelom projekta.

Biste li pristali sudjelovati u ovakvom istraživanju?

L.B./izvor: BroBible
foto: Freeimages

Još vijesti