Mojfaks.hr u Vijesti

Proglašeni pobjednici nacionalnog moot court natjecanja studenata pravnih fakulteta

Moot Court Croatia je natjecanje u obliku simuliranog suđenja nastalo po uzoru na moot court natjecanja koja su iznimno popularna među studentima prava diljem svijeta, a okuplja samo najbolje studente prava iz cijele Hrvatske.

13. svibnja 2015 15:59
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Takva natjecanja predstavljaju izvrsnu priliku za studente da steknu vrijedna iskustva istraživanja i vođenja slučaja, kao i da u praksi primjene teorijska znanja stečena na fakultetima. Samo natjecanje sastojalo se od pisanja pisanih podnesaka i usmenih rundi pred sudom, a studenti su na spornom slučaju počeli raditi još u siječnju.



S Moot Court Croatia, nacionalnog moot court natjecanja studenata pravnih fakulteta u Hrvatskoj, četveročlani tim studenata s Pravnog fakulteta u Osijeku u sastavu Romana Ćosić, Katarina Knežević, Tomislav Metelko i Mario Vrdoljak vratio se s dvije od tri moguće nagrade: za najbolji pisani podnesak i najboljeg govornika. Pobjeda je ipak pripala zagrebačkom timu u sastavu Darija Drpić, Jasmina Đapić te dva Marka – Maligec i Lučić.


foto: pobjednički tim

Pobjeda u finalu protiv zagrebačkog tima izmakla je Osječanima u tijesnoj raspravi, no u Osijek donose nagradu za najbolji pisani podnesak kao tim s najboljom pravnom argumentacijom. Također, članica tima Katarina Knežević je za svoje retoričke vještine i staloženost tijekom usmenih izlaganja proglašena najboljom govornikom MCC-a, čime je osječki tim odnio dvije od tri nagrade na ovom natjecanju.


foto: drugoplasirani tim

Uz sve obaveze studenata na fakultetu, višemjesečna priprema za natjecanje je iziskivala puno vremena koje je trebalo odvojiti za proučavanje pravne literature, hrvatskog zakonodavstva te pravne prakse. Zasigurno je bio velik izazov stati pred vrhunske pravne stručnjake u sudačkim vijećima sastavljenima od vrhunskih odvjetnika, sudaca Županijskog suda u Zagrebu i sudaca Vrhovnog suda Republike Hrvatske te asistenata Pravnog fakulteta u Zagrebu, koji su provjeravali znanje, retoriku, stav te pravnu argumentaciju natjecatelja od prvog, do zadnjeg - finalnog ročišta.

L.B./izvor: osijek031, Facebook
foto: Facebook@moot court croatia

Još vijesti