Mojfaks.hr u Vijesti

Prokrastinacijo, nestani: prestani odugovlačiti u 2 jednostavna poteza

Prokrastinacija: Pridržavanje jedne od crnogorskih zapovijesti: 'Sve što ne moraš uraditi danas, ostavi za sutra!' Riječ latinskog porijekla i u doslovnom prijevodu znači zasutravanje (pro=za cras=sutra). Prokrastinacija je dakle stalno odgađanje izvršenja obaveza u nedogled.

21. srpnja 2015 13:18
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

"Vrlo zaj***** stanje uma kad ste spremni i da ponudite svojoj babi pomoć u klanju pilića samo da bi odložili učenje za kasnije.

Prokrastinator : "Baba, ti treba pomoć oko tih pilića"?
Baba : "Idi uči nešto Bog te ubio. Ceo dan blejiš a mleko ne davaš." by Vukajlija


Nakon nekoliko živopisnih opisa prokrastinacije i toga što je ona zapravo, bacimo se na ozbiljniji posao - njeno rješavanje. jer iako su priče smiješne, posla će biti sve više...
Ako i vi uživate u prokrastiniranju kao u malo čemu drugome, jedna profesorica s Whartona možda je pronašla rješenje i za vaš problem.




Iako se može činiti kao bezazlena navika, problem s prokrastinacijom (zasutravanjem, odugovlačenjem) je taj što s odgađanjem zadataka i obveza koje moraš riješiti, ta hrpa postaje sve veća i veća i veća. Zakasnina u knjižnici postaje sve veća, za telefonski račun koji stoji neplaćen sad ćeš morati platiti kamatu, a onda prehlada koju ignoriraš jer ti se ne da ići liječniku postat će upala pluća.

Katy Milkman, profesorica na spomenutom Whartonu, dosjetila se psihološkog trika koji bi mogao riješiti problem svih nas prokrastinatora, a u isto vrijeme razviti i zdrave i produktivne navike. Ova metoda koja mijenja život zove se \'Temptation Bundling\', a Milkman je do nje došla ne neobičan način.

Svaki dan nakon posla, osjećala se iscrpljeno. Znala je da bi trebala otići u teretanu, ali sve što je zapravo željela napraviti je zavaliti se u fotelju i čitati knjigu ili gledati TV: "Shvatila sam da imam dva iskušenja, a oba bih mogla kombinirati kako bih riješila problem."

Osmislila je pravilo: svoju omiljenu knjigu moći će čitati samo nakon što ode u teratnu, vježba i vrati se kući. Ne samo da je nakon toga išla češće u teretanu nego se tome iskreno i veselila jer je to značilo da će nakon vježbanja uživati u omiljenoj razbibrizi – čitanju.



Teorija iza \'Temptation Bundlinga\' je sljedeća: lakše je napraviti nešto što je dugoročno dobro za nas tako da tu aktivnost kombiniramo s nečime što je dobro za nas kratkoročno.

Milkman je sa svojim kolegama odlučila ispitati ovu metodu. Proučavala je navike vježbanja 226 studenata, osoblja i zaposlenika na Sveučilištu u Pennsylvaniji. Nakon što je podučila grupicu sudionika istraživanja da koriste ovu metodu, Milkman je otkrila da je vjerojatnost da će vježbati 29 – 51% veća u odnosu na ostale ispitanike.

Evo kako i vi možete iskušati \'Temptation Bundling\':


1. Napravite popis u dva stupca:

- u prvi stupac zapišite sve stvari u kojima uživate, ono što vas mami, a što lako možete napraviti i želite to napraviti

- u drugi stupac upišite navike/ponašanja/stvari koje biste trebali steći/upražnjavati/obaviti, ali često odugovlačite u obavljanju istih

- zapišite što je više navika, ponašanja, iskušenja...

2. Pogledajte popis i razmislite možete li neku od instant-napasti (kao pojesti kockicu čokolade) povezati s nekom obvezom koju stalno odgađate (otići u kuhinju oprati suđe).



Ako nećete Bundling, može i nešto što će vam uzeti samo 2 minute:

Drugi način da prestanete odugovlačiti je dvominutno-pravilo koje će ti olakšati da kreneš u akciju: ako su ti za obavljanje te obveze potrebne manje od dvije minute – napravi to odmah! Fascinantno je koliko stvari koje odgađaš možeš napraviti u 2 minute: pokrenuti veš mašinu s rubljem, poslati e-mail, platiti račun m-bankingom, oprati zube...Počni s 2 minute, a nakon nekog vremena radit ćeš to sve dulje i dulje.

Želiš više šetati? Prošetaj do kraja ulice. Želiš napokon početi pisati esej ili završni rad? Počni s dvije minute. Na taj način stvorit ćeš naviku pozitivne prakse o kojoj više nećeš morati razmišljati – postat će nešto što automatski radiš.

Najvažnije u stvaranju navike je da kreneš u akciju i ostaneš dosljedan/na. Svatko može raditi nešto dvije minute. Bez obzira hoćeš li iskoristiti Temptation Bundling ili pravilo 2 minute – počet ćeš stvarati zdrave radne navike.

L.B./izvor: Vukajlija, YourTango
foto: Tumblr

Još vijesti