Mojfaks.hr u Vijesti

Promiskuitetni, neispavani, ali uglavnom zadovoljni: rezultati istraživanja kvalitete života studenata

Hrvatski studenti uglavnom su zadovoljni kvalitetom života, studijem i studiranjem, što je potvrđeno i podatkom da bi 65,3% studenata ponovno upisalo isti fakultet, no zabrinjava podatak da ih se gotovo 50% u zadnjih mjesec dana osjećalo umorno i iscrpljeno.

10. prosinca 2014 15:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Očekivala sam bolje rezultate u fizičkom i psihičkom zdravlju studenata”, rekla je profesorica Irma Kovčo Vukadin, voditeljica projekta “Ispitivanje kvalitete života studenata u Hrvatskoj” predstavljajući rezultate istraživanja, u kojem je putem on-line ankete sudjelovalo 1880 redovitih studenata visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj tijekom travnja i svibnja ove godine.

Riječ je o prvom nacionalnom istraživanju kvalitete života studenata, a proveo ga je Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet uz podršku Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

Ono što zabrinjava je da se oko polovice studenata slaže s tvrdnjom da se u posljednje vrijeme osjećaju umorno i iscrpljeno što nužno provocira druga pitanja - koji je uzrok takovog osjećaja mladih ljudi i ostala”, naglasila je, ocijenivši da su to vrijedne povratne informacije koje bi uprave visokih učilišta trebale uzeti u obzir prilikom razmišljanja i rada na unaprijeđenju kvalitete vlastitih studijskih programa.

Prema anketi, u posljednje vrijeme pretežno je umorno 50% studenata, iscrpljenih je 48,4%, a napeto ili nervozno osjeća se njih 41,3%.

Posebno iskače još nekoliko podataka - samo 34,2% studenata redovito vježba, a njih samo 36,1% kaže da je u dobroj fizičkoj kondiciji.

Kad je riječ o spolno rizičnom ponašanju i ovisnostima, anketa pokazuje da 24,6% ispitanih studenata nije stupilo u spolne odnose, kao sredstvo zaštite najčešće koriste kondom (63,5%) ili prirodne metode (37,7%), a broj spolnih partnera u posljednih godinu dana kretao se od 1 do 34.

Na ginekološkom pregledu nikad nije bilo 28,1% studentica, a prekid trudnoće imalo je njih 2,4%.

Među sredstvima ovisnosti među studentima prednjači alkohol, a na drugom mjestu je marihuana, odnosno hašiš. Zabrinjava podatak da je 65,7% studenata koji su konzumirali droge izjavilo da bi lako ili vrlo lako u jednom danu došli do hašiša ili marihuane.

Podaci pokazuju da gotovo 40% studenata puši, šest ili više pića za redom jednom tjedno uzme 8,1% studenata, jednom mjesečno 77% ispitanih studenata uzme tabletu za smirenje, a kao razlog uzimanja droge najčešće navode znatiželju (77,5%) i dokazivanje među prijateljima (54,9%).

U slobodno vrijeme 83,3% studenata svakodnevno je za računalom, svaki dan glazbu sluša 72,1%, a vijesti prati 38,8% studenata. Svega 8,5% svakodnevno se bavi nekom umjetnošću, s prijateljima se druži njih 35%, dok (pre)velik interes ne iskazuju za redovito angažiranje u nevladinim udrugama ili pak volontiranje.

Više o rezultatima istraživanja možeš pročitati ovdje.

L.B./izvor: Jutarnji list
foto: Shutterstock

Još vijesti