Mojfaks.hr u Vijesti

Pronađite posao preko društvenih mreža! Evo kako!

Ukoliko tražite posao, a dosta slobodnog vremena provodite na društvenim mrežama, u nastavku pročitajte na koji način na najpopularnijim web stranicama današnjice možete pronaći priliku za posao.

14. travnja 2014 16:54
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Jedan od najvećih problema današnjice je pronaći posao. Traženje slobodnih mjesta je teško samo po sebi, a u ovome vam mogu pomoći društvene mreže. Potrebno je samo da znate kako pretraživati stranice kao što su Facebook, Twitter ili LinkedIn

Pretraživanje najrazličitijih profila, hashtagova i stranica može vam otvoriti potencijalnu priliku za posao. Ukoliko, na primjer, želite pronaći što se nudi u vašem gradu koristit će vam # (ime vašeg grada) na Twitter-u. Obavezno na Facebook-u lajkajte sve tvrtke u kojima biste voljeli raditi i koje imaju veze s vašom strukom, i redovito ih pratite.


Evo nekoliko korisnih savjeta kako pronaći priliku za posao na najpopularnijim društvenim mrežama.


Twitter



U “search bar” unesite ključne riječi koje vas zanimaju kao što su na primjer: poslovi, zaposlenje i grad koji vas zanima. Hashtag-ovi su također jako korisna stvar. Utipkajte #poslovi ili #zaposlenje i ponudit će vam se gomilu tvitova onih tvrtki i poslodavaca koji traže radnike.

Poslodavci koji žele da njihov oglas vidi što više ljudi, često će tvitati oglas s odgovarajućim hashtag-ovima. Redovno tvitajte i povezujte se s ljudima u vašoj struci kako biste razmjenjivali iskustva i širili poznanstva. Obavezno pazite da vaš profil na ovoj društvenoj mreži deluje profesionalno.


Facebook



Ova društvena mreža je medijski gigant. Većina kompanija stremi da bude što prisutnija u medijima. Lajkanjem stranica kompanija koje vas zanimaju dobivat ćete najnovije informacije iz prve ruke, a možda čak i prijave za posao.

Obavezno pogledajte podešavanja privatnosti kako bi se uvjerili da su informacije o poslu i obrazovanju javne, i da budući poslodavci ukoliko budu provjeravali vaš profil mogu vidjeti. Također, ne zaboravite ažurirati profil ukoliko ste promijenili posao ili završili neko dodatno obrazovanje.


Prije nekoliko mjeseci Facebook je dodao “Professional Skills” dio u dijelu o vama “About”. Tu možete dodati sve vještine koje ste stekli obrazovanjem, kako formalnim tako i neformalnim.


LinkedIn



Ovo je jedina društvena mreža koja je osmišljena s ciljem traženja posla. Za razliku od Facebook-a, ovdje slobodno možete pratiti koga god želite jer svi traže poslovne prilike i nove konakte koji će im u tome pomoći. Predlažemo vam da se povežete s ljudima koji se bave istim poslom kao i vi.

Osim toga LinkedIn ima “jobs board” na kojoj možete pronaći posao u skoro svakoj struci i profesiji. Svaki profil posjeduje i “Endorsements and recommendations” dio, na kojem vas drugi korisnici s kojima ste nekada radili neki posao mogu pohvaliti. Pokušajte sakupiti što više pohvala, što će vaš profil učiniti još popularnijim.

Prema LinkedIn-ovom ekspertu za karijere, Nicole Williams, dijeljenje članaka i sadržaja na mreži povećava šanse da vas kontaktira budući poslodavac za čak deset puta. Također, ispunite sve sekcije profila i redovno osvježavajte svoje radno iskustvo.


Tumblr



Tumblr vam također može pomoći u traženju posla.

Pretražite izraze kao što su “zapošljavanje” i “poslovi” i moguće je da ćete nabasati na neku kompaniju koja traži nove radnike. Ukoliko se bavite nekim kreativnim poslom, počnite “tamblirati”. Profil koji prikazuje vaša interese i vještine i koji je pun sadržaja koje ste sami napravili odmah će upasti u oko budućim poslodavcima.



L.B./izvor:

mashable.com

foto: Facebook, Twitter, LinkedIn, Tumblr

Još vijesti