Mojfaks.hr u Vijesti

Prostitucija: Tinejdžerice to rade za bonove od mobitela, a može i bez zaštite!

Prostituiraju se sve dobne skupine: srednjoškolci, nezaposlene osobe, studenati i umirovljenice. Mlade djevojke iz malih mjesta u kojima je gotovo nemoguće naći posao, često se u većim gradovima zapošljavaju u takozvanim “salonima za masažu” koji su dobrim dijelom paravan za zakonom nedopuštene radnje.

11. veljače 2014 16:12
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

I dok su tijekom devedesetih zagrebačke prostitutke svoje usluge nudile pred hotelima i u njima, ali i po pogrebnim poduzećima znanoj Gajevoj ulici, danas poslove dogovaraju izravno iz vlastitog doma u kojem nude “ugodno druženje… sa situiranom gospodom uz potpunu diskreciju”.


A javni medijski prostor nije pošteđen ni oglasa za organiziranu međunarodnu prostituciju pa možda čak i trgovinu ljudima. “Agencija iz Njemačke traži mlade i atraktivne djevojke, za posao escorta u Njemačkoj. Uvjeti i zarada odlični”, samo je jedan od mamaca upućenih punoljetnim i nezaposlenim Hrvaticama, objavio je rezultate istraživanja Deutsche Welle.


Jadranka i Goran

Nezaposlena 20-godišnjakinja Jadranka prostitucijom se bavi povremeno, kada joj zatreba više novca od onoga što dobije od roditelja. Troši ga na odjeću, šminku i izlaske. Radi samo kada nije u vezi, a kada radi, tijekom dana se nađe s nekoliko klijenata. Naplaćuje im 300 do 500 kuna, ovisno o njihovim zahtjevima. Posao je započela putem jednog internetskog servisa za sklapanje poznanstava.

“Zaradim nekoliko tisuća kuna mjesečno. Radim sama i nemam prostor. Nisam nikada imala probleme s policijom. Moji klijenti imaju automobile, a ponekad rezerviraju sobu u hotelu. Ne mislim da sam prava prostitutka i sigurno se s tim neću baviti cijeli život. Ovo je samo zabava”, kaže dodajući da se u budućnosti vidi u braku s muškarcem koji neće imati financijskih problema. Ipak mu ne planira reći da je na pragu dvadesetih bila prostitutka. Čini se da ni o zdravlju ne brine previše – kaže sigurna je jer je zaštita obavezna, osim u slučajevima kad joj klijenti rizik kompenziraju – novcem.

Goran je gradski službenik, ima 40 godina i nije oženjen. Ne misli da čini išta nemoralno koristeći usluge prostitutki. Kaže, riječ je o usluzi poput masaže ili izrade frizure. Novca ipak nema previše pa ga ne troši na djevojke koje mu se ne sviđaju. “Stavljaju lažne slike u oglase i kada im se pojaviš na vratima, otvori ti žena 20 godina starija i 20 kilograma deblja. Trebalo mi je vremena da se naučim kako se zahvaliti i okrenuti leđa.” Na ovakve protuzakonite usluge mjesečno potroši od 1.500 do 2.000 kuna. “Nisam nikada imao sreće u ljubavi, seks mi treba, a bez ljubavi mogu. Čak i kada si u vezi, treba ti neko uzbuđenje u životu”, priča svoju priču uz napomenu da i brojni oženjeni muškarci čine isto.

Bonovi za mobitel – valuta za maloljetničku prostituciju

Iako se prema službenim statistikama čini da maloljetnička prostitucija u Hrvatskoj nije prevelik problem, klijenti prostitutki nas uvjeravaju da i brojne srednjoškolke oglašavaju na internetu svoje usluge. “Čim mi cura kaže da joj pošaljem kôd s bona za prepaid mobitel, jasno mi je da se radi o klinki. Od takvih bježim, ne želim završiti u zatvoru”, kaže ranije spomenuti Goran. Riječ je najčešće o cyber prostituciji u kojoj maloljetnice odraslim muškarcima šalju svoje golišave fotografije u zamjenu za bonove koje kasnije preprodaju vršnjacima ili ih same koriste.

Više: Deutsche Welle

L.B.
foto: Instagram, oglasnik.hr

Još vijesti