Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Prvi put u povijesti: Prestižno sveučilište Oxford ove akademske godine upisalo više studentica nego studenata

MojFaks | Vijesti, 26.01.2018.Prvi put u povijesti: Prestižno sveučilište Oxford ove akademske godine upisalo više studentica nego studenata

Mnogima je želja studirati na prestižnim sveučilištima zato što ondje cijena garantira kvalitetu, a zaposlenje nakon završenog studija je sigurno. Poznati Oxford prvi put u povijesti je povećao kvotu za upis studentica na preddiplomski studij i to čak za 1275 djevojaka.

Žene su prvi puta postale studentice na Sveučilištu Oxford tek 1920., a dotad ondje nisu smjele studirati. Sada, tek u 21. stoljeću, na Oxfordu je omogućeno da više djevojaka upiše studij pa je upisna kvota povećana za 1275 mjesta - isključivo za žensku populaciju.


Prije 98 godina žene nisu smjele studirati na Oxfordu... izvor: Pixabay

To znači da će studentice koje su upisale preddiplomski studij za akademsku godinu 2017./2018. biti u većem broju kad stignu do diplome nego muški kolege. Predviđa se da će studij završiti 1070 studentica i 1025 studenata. Zanimljiv je podatak da su ženski studiji na Oxfordu uspostavljeni još u 19. stoljeću, a nijedna žena ih nije mogla pohađati do 20. stoljeća.

...Sve više diploma odlazi u ženske ruke: Na hrvatskim fakultetima brojnije djevojke...


Ovaj potez Oxforda mnogi tumače kao skidanje ljage s imena sveučilišta jer je prošle godine optuženo za seksizam zbog toga što je tamošnji Odjel za povijest želio da se ispiti mogu polagati i od kuće zbog suzbijanja "rodnog jaza". Radi se o tome da su htjeli poticati djevojke da završe određene kolegije s odličnim ocjenama koji u većoj mjeri s odličnim završavaju mladići, a mnogi su to protumačili da Oxford smatra da su žene slabiji spol od muškaraca.

Ivana Petrić
foto: Pixabay


Oxfordženeupisne kvoteviše studenticastudenticeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se