Mojfaks.hr u Vijesti

'Psy-feld': studenti psihijatrije uče uz pomoć serije Seinfeld!

Anthony Tobia, profesor psihijatrije na sveučilištu Rutgers u New Jerseyu, osmislio je alat za učenje "Psy-feld" temeljen na kultnoj seriji "Seinfeld", dizajniran kako bi u sklopu podučavanja pomogao studentima medicine da identificiraju i rasprave psihijatrijske poremećaje na temelju likova iz serije.

15. Siječnja 2015 11:23
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tobia upotrebljava neuroze likova iz serije u podučavanju studenata. Svakog ponedjeljka i četvrtka studenti treće i četvrte godine medicine obavezni su pogledati epizodu "Seinfelda" koji se emitira na TBS-u u 18 sati. Idući dan na jutarnjim predavanjima raspravljaju koji je oblik psihopatologije demonstriran u epizodi. Upravo je rasprava ono što je profesor Tobia, kako je sam istaknuo, imao na umu kada je stvorio alat za učenje "Psy-feld 2009".

Iako nije službeni predmet, dio je treninga za studente. "Postoji veoma raznolika skupina osobina ličnosti koji su neprilagođeni na individualnoj razini", komentirao je Tobia likove u seriji.

"Kada su ti prijatelji zajedno, dinamika je takva da stvara zaplet kombinacijom Jerryjevih opsesivno kompulzivnih osobina, Kramerovih šizoidnih osobina, Elaininom nesposobnosti da ostvari smislenu vezu te egocentričnim Georgeom."

"Svih 180 epizoda i gotovo svaki karakter u seriji može biti iskorišten za Psy-feld", rekao je. "Ništa u medicini ne može se u potpunosti naučiti bez iskustva u pravom životu. No gledanje na televiziji pomaže, a što je smiješnije, to se bolje da usvojiti", ustvrdio je Tom Draschil, jedan od vodećih na katedri za psihijatriju.

U predavaoni, studenti gledaju film poput "Farga" i "tweetaju" mišljenja o mogućim poremećajima likova.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Glas Istre
foto: Twitter@seinfeldtv

Još vijesti