Mojfaks.hr u Vijesti

Pulski srednjoškolci u raljama droge: 'Ne znaju gdje su, haluciniraju, pogađa ih amnezija, agresiva. Nasilni su jedni prema drugima'

"Nemojmo se zavaravati! Panika je! Stanje je alarmantno! Droga je među srednjoškolcima toliko raširena da kao roditelj ne znam što više učiniti! Drogiraju se za vrijeme nastave, večernjih izlazaka, u kafićima, na plaži, kod kuće… Drogu su kćerki davali prijatelji iz škole, za vrijeme nastave i nakon nje, poznati i nepoznati vršnjaci… Ne mogu zaštiti kćer. Ne mogu je zatvoriti u kuću i vezati lancima.", za Glas Istre započinje razgovor jedna mama iz Pule.

4. srpnja 2019 16:53
Pulski srednjoškolci u raljama droge: 'Ne znaju gdje su, haluciniraju, pogađa ih amnezija, agresiva. Nasilni su jedni prema drugima'

Pulski srednjoškolci u raljama droge: 'Ne znaju gdje su, haluciniraju, pogađa ih amnezija, agresiva. Nasilni su jedni prema drugima' Foto: MojFaks

Majka pulske srednjoškolke u razgovoru s novinarkom Glasa Istre progovara o više nego zabrinjavajućoj situaciju u Puli. Njena kćerka je srednjoškolka, koja se do svoje 16 godine navukla na alkohol i sve droge, osim heroina.

"Moja kćer sjedila je u Titovom parku s društvom i odjednom im je neki nepoznati dečko prišao s mobitelom na kojem su bile već pripremljene lajne speeda. Nitko od njih nije ga poznavao, a ispostavilo se da po cijelom parku kruže mobiteli s lajnama. Droga među njima kruži na otvorenom, javnom prostoru, kao da je to najnormalnija stvar na svijetu.", za Glas Istre započinje razgovor jedna mama iz Pule.

Pulska majka ukazuje na problem da roditelji ne vide što im se dešava s djecom. Kako ističe, mnogi od njih prezentiraju sliku o djeci koja ne piju ni kolu, dok postoji ogroman problem dostupnosti i raširenosti droge među srednjoškolcima, čak i međi osnovnoškolskom populacijom.

Foto: Pixabay

"Velik se broj pulskih srednjoškolaca doslovno razvaljuje drogama poput amfetamina, DMT-a, MDMD-a, klonazepama, LSD-a… Ne znaju gdje su, haluciniraju, pogađa ih amnezija, agresiva. Nasilni su jedni prema drugima. U dobi kad bi se trebali razvijati, doživljavati prve ljubavi i prva razočarenja, oni su gori od zombija. No, bitno da imaju sve petice u školi.", govori ova majka. Svoju kćerku sugovornica Glasa Istre više od pola godine vodi psihijatru u Rijeku, budući da u Puli nema psihijatara i psihologa koji bi se bavili tinejdžerima.

Zahvaljujući terapijama, velikom obiteljskom angažmanu i podršci profesora kćerka sugovornice uspjela se riješiti ovisnosti o opijatima i alkoholu. Kako njena majka govori problem je što je droga prejeftina, previše je ima, svugdje je dostupna, a baš nikoga za to nije briga.

...Izvješće o drogama u Hrvatskoj: Kanabis i amfetamini najrašireniji među mladima...


"I ona i njezini vršnjaci zaista imaju dojam da nikome u ovom društvu nije stalo do njih. U Puli nema mjesta gdje bi ona mogla izaći i samo popiti piće. Nema mjesta na kojem se ne može doći do droge. O težini ovog problema govori i činjenica da su od njih 28 u razredu gotovo svi uzimali drogu, a 10 ih je dilalo kako bi pokrilo svoje potrebe. Pa je li to normalno?! Shvativši da su učenici na drogama, jedan je profesor predložio da se u školi počnu provoditi redovna testiranja, no mnogi su se roditelji tome usprotivili smatrajući to zadiranjem u privatnost. Oni ili okreću glavu od problema, ili misle da će ga riješiti sami, unutar svoje obitelji. Ili je u pitanju sram, srozavanje obiteljske časti i ugleda.", pita se sugovornica Glasa Istre.

Foto: Pixabay

Na problem s drogom u Istri prije sedam dana u kolumni se osvrnuo glavni urednik Glasa Istre.

"Istarsko društvo u svojim redovima ima ozbiljnu dijagnozu - ovisnost o drogama. Ta je bolest izlječiva ako joj se sustav na vrijeme suprotstavi. Tko sebi prizna da ima problem, pola je problema riješio. Društvo koje je svjesno opasnosti kokaina, amfetamina i ecstasyja ima šansu za oporavak. No borbu moraju povesti najeksponiraniji. Političari. Oni gospodare javnim prostorom. Za njih je rezerviran prime time. Njihove riječi se slušaju, odzvanjaju i dugo nakon što su izrečene. Standard ponašanja oni nameću. Poruke koje odašilju javnost prima manje sa zadrškom, a više s vjerom da je to - to. I zato upravo oni moraju reći - ne drogi.", poručio je on.

Također, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je \'Izvješće o drogama u Hrvatskoj za 2019. godinu\' o kojem smo pisali u tekstu, a rezultati su pokazali na porast konzumacije opojnih sredstava među mlađom populacijom.

...Testira svako piće koje dobijete u klubu: Studentica osmislila salvetu koja će zaštititi sve djevojke...


A.Z.
Foto: Pixabay
Izvor: Glas Istre






Još vijesti