Mojfaks.hr u Vijesti

Revizori 'pročešljali' fakultete: na većini otkrili nepravilnosti u poslovanju

Od 88 javnih visokih učilišta, koliko ih je 2014. bilo u Hrvatskoj, Državni ured za reviziju pregledao je poslovanje i financijske izvještaje njih 68.

16. lipnja 2016 12:54
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Među izvještajima tih 68 visokih učilišta, u čak 34 izvještaja utvrđene su određene nepravilnosti, zbog čega im je dao uvjetno mišljenje, otkriva revizijsko izvješće poslano Hrvatskome saboru.


Među ustanovama koje su dobile uvjetno mišljenje pet je sveučilišta: u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru i Dubrovniku, a zamjerki nije bilo na poslovanje sveučilišta u Osijeku i Puli, navodi Glas Slavonije.


Uvjetno mišljenje dobilo je 27 fakulteta i akademija, među njima osječki Ekonomski i Elektrotehnički, zagrebački Pravni, Arhitektonski, Građevinski, FER, PMF, Stomatološki i Muzička akademija, medicinski fakulteti u Osijeku i Rijeci. Na istom popisu našlo se i Tehničko veleučilište Zagreb te Veleučilište u Karlovcu.


Zamjera im se da nisu uspostavili dovoljnu unutarnju kontrolu kojom bi osigurali zakonito i namjensko korištenje novca, što je utjecalo na nepravilnosti u planiranju, računovodstvenom poslovanju, prihodima i rashodima.


Veći dio visokih učilišta nije u poslovnim knjigama evidentirao tražbine o školarinama za dodiplomske i diplomske studije, a neka ni tražbine za školarine za poslijediplomske i izvanredne studije.


Učilišta imaju različit pristup pri evidentiranju prihoda od školarina, jedni ih evidentiraju u sklopu vlastitih prihoda, a drugi u sklopu namjenskih prihoda. Za istovrsne poslove neka zaključuju ugovore o djelu, druga ugovore o autorskom djelu.


Ukupni prihodi i primitci 68 visokih učilišta koje je "pregledala" revizija bili su 3,99 milijarda kuna, što je 2,1 posto ili 87,5 milijuna kuna manje nego 2013. Pritom je novac iz državnog proračuna bio najvažniji prihod (oko 70 posto prihoda i primitaka).


Analiziranih 68 visokih učilišta potrošilo je 3,97 milijarda kuna ili 358 tisuća manje u odnosu prema godini prije.

Višak prihoda i primitaka u 2014. imalo je 38 visokih učilišta, manjak njih 28.


L.B./izvor: Glas Slavonije

foto: Pixabay

Još vijesti