Mojfaks.hr u Vijesti

Rezultati testa kvalitete: Hrvatski studiji bolji od Filozofskog u Zagrebu

Hrvatski studiji najbolje su ocijenjeno visoko učilište koje izvodi studijske programe u društvenom i humanističkom području, može se iščitati iz sinteze reakreditacije društveno-humanističkih učilišta i njihovih programa.

5. studenog 2015 11:18
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Reakreditacija je provedena u akademskoj 2013./14. godini, a obuhvatila je 14 fakulteta, 24 sveučilišna odjela, četiri veleučilišta i dvije visoke škole. Postupak se temeljio na procjeni i posjetu stranih stručnjaka, a njegove rezultate nedavno je objavila Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), piše Jutarnji list.

Hrvatski studiji u šest su kriterija ocijenjeni četvorkom, a jedinu trojku dobili su za znanstvenu i stručnu suradnju i po tome su najbolje ocijenjeni među sedam visokoškolskih institucija koje izvode studijske programe i u društvenim i humanističkim znanostima. Iznenađenje je da su bolje ocijenjeni i od mnogo poznatijeg Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji je dobio tri trojke (upravljanje visokim učilištem i osiguranje kvalitete, studenti te znanstvena i stručna suradnja) i četiri četvorke.

"Drago mi da smo uspjeli osigurati kvalitetu u većini segmenata prema kojima se vrednuje naša djelatnost iako smo posljednjih godina suočeni s ozbiljnom transformacijom, smanjivanjem vanjske suradnje", rekao je prof. Josip Talanga, dekan HS-a.

Istaknuo je kako je reakreditacija pokazala da se HS razlikuje od FF-a u Zagrebu: "Nema sumnje da je Filozofski fakultet u Zagrebu vodeći centar izvrsnosti u mnogim znanstvenim poljima, ali mislim da je reakreditacija pokazala kako je teško koordinirati i kontrolirati rad na tako velikoj ustanovi. Hrvatski studiji su manji, pregledniji, pa smo vrlo fleksibilni kada se radi o koordinaciji rada i uvođenju nekih promjena i dosljedne kontrole kvalitete."


Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Rezultate reakreditacije komentirao je i prof. Vlatko Previšić, dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu: "Filozofski fakultet i Hrvatski studiji sastavnice su istoga Sveučilišta u Zagrebu. Mi stoga pozdravljamo dobre rezultate i uspješnost svake od sastavnica našega Sveučilišta. U tome smislu mi se ni s kim ne natječemo."

Ocjena kvalitete: Filozofski fakultet

1. Upravljanje visokim učilištem i osiguravanje kvalitete 3
2. Studijski programi 4
3. Studenti 3
4. Nastavnici 4
5. Znanstvena i stručna djelatnost 3
6. Mobilnost i međunarodna suradnja 4
7. Resursi: stručne službe, prostor, oprema i financije 4
Prosječna ocjena: 3,57

Ocjena kvalitete: Hrvatski studiji

1. Upravljanje visokim učilištem i osiguravanje kvalitete 4
2. Studijski programi 4
3. Studenti 4
4. Nastavnici 4
5. Znanstvena i stručna djelatnost 3
6. Mobilnost i međunarodna suradnja 4
7. Resursi: stručne službe, prostor, oprema i financije 4
Prosječna ocjena: 3,86

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Jutarnji list
foto: Facebook@HrvatskiStudiji, FilozofskiFakultet

Još vijesti