Mojfaks.hr u Vijesti

Riječi koje trebaš izbjegavati na razgovoru za posao

Na internetu možete pronaći mnoge savjete o govoru tijela i ispravnim odgovorima prilikom razgovora za posao. Ali što je sa stvarima koje ne biste trebali izgovarati?

18. veljače 2015 11:34
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U svakodnevnim razgovorima to su samo obične riječi, no u intervjuima za posao biste ih trebali izbjegavati.

#\'Ne\'

Ponekad ćete se naći u situaciji gdje ćete morati odgovoriti jednom riječju: da/ne, no svakako nastojte dati dodatno pojašnjenje. Ako vas potencijalni poslodavac upita znate li koristiti određeni program, umjesto da kažete samo \'ne\', pokušajte \'uljepšati situaciju\' riječima \'da još niste imali prilike koristiti spomenuti program, ali ste uvijek spremni za usvajanje novih znanja.\'

#\'Ovaaaaj... mmmmm\'


Ako ne znate odgovor istog trena, razmislite u tišini, a zatim odgovorite. Neka neugodna tišina potraje i nekoliko sekundi – u svakom slučaju to je bolje rješenje nego \'kupovati vrijeme\' riječima kao što su \'ovaj\', \'mmmm\' i drugim mrmljanjem.

#\'Cool, zakon, brijem\'

Na razgovoru za posao nikako ne biste smjeli koristiti riječi koje upotrebljavate u svakodnevnom razgovoru s prijateljima. Poslodavcu morate prezentirati najbolju verziju sebe, a ne onu \'opuštenu\'.

#\'Mi\'

Kada pričaš o iskustvima s prijašnjim poslova, izbjegavaj korištenje zamjenice \'mi\' – umjesto toga govori \'ja\'. Važno je da potencijalni poslodavac stvori dojam o tebi, a ne o timu u kojem si nekada radio/la.

#\'Predan, motiviran, timski igrač\'

Ove riječi i izrazi se koriste toliko često da su izgubili vjerodostojnost. Umjesto uvjeravanja da si \'predan poslu\' i \'timski igrač\', ponudi primjer iz kojeg će biti jasno da si \'motiviran\' kada je posao u pitanju – opiši situaciju koja će stvoriti takvu sliku o tebi.

#\'Mrzim\'

Čak i ako nemaš nijednu lijepu uspomenu na bivše kolege ili prijašnji posao, nemoj govoriti da nešto ili nekoga \'mrziš\'.

#\'Perfekcionist\'

Ako te poslodavac pita koja je tvoja najveća mana, nemoj odgovoriti da si \'perfekcionist\'. Mnogi odabiru manu koja istodobno može biti i vrlina, a to djeluje lažno i neiskreno. Bolji odgovor bi bila neka mana uz objašnjenje da si svjestan da ju posjeduješ te da radiš na \'rješavanju\' iste.

Foto: Shutterstock
Izvor: BusinessInsider
I.N.

Još vijesti