Mojfaks.hr u Vijesti

Riječki genijalac koji je upao na deset fakulteta: 'Najlakše pamtim dok hodam po sobi'

I dok mnogi učenici i studenti za knjigom provode dane i noći, a na ispitima i testovima i dalje ne postižu željene rezultate, 19-godišnji Riječanin Mislav Krmpotić uči najviše četiri sata na dan, nikada uz knjigu ne probdije noć, a u svom 12 godina dugom učeničkom stažu niže uspjeh za uspjehom.

26. kolovoza 2014 15:03
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nakon što je briljirao na državnoj maturi, Mislav je kao od šale položio prijemne ispite na deset uglednih fakulteta i na svima je bio prvi. Svoju formulu za uspješno učenje, uz koju za nekoliko sati rada na dan uspije zapamtiti gomilu informacija, Mislav je ekskluzivno otkrio za 24 sata.

\'Kad učim potpuno se posvetim samo tome i ne dopuštam da mi bilo što drugo odvuče pozornost. Prateći rezultate svog rada ustanovio sam da najlakše i najefikasnije učim navečer jer tada najbolje pamtim. Ovisno o tome kakva mi je koji dan koncentracija, učenje obavezno podijelim na više kraćih ili duljih ciklusa. Obično nakon svakih sat vremena rada napravim kratku stanku te se potom vratim učenju. Kad primijetim da sam dekoncentriran, taj dan češće napravim pauze te, na primjer, nakon svakih 15 minuta učenja uzmem mali predah. No kad vodim opasnu bitku s vremenom, tada mijenjam taktiku te jednostavno dam sve od sebe da se što bolje usredotočim na gradivo i da, što je dulje moguće, zadržim koncentraciju te učim po nekoliko sati u komadu\' govori Mislav, koji je na ovogodišnjoj državnoj maturi iz svih šest predmeta postigao odličan uspjeh.

\'S vremenom sam usavršio sposobnost razlučivanja bitnog od manje bitnog dijela gradiva. To ne znači da manje bitno preskačem, no na te dijelove trošim manje vremena te se fokusiram na najbitnije. Dok učim, sjedim za stolom, no nakon što prođem određenu cjelinu, obavezno ustajem te ponavljam i propitujem se hodajući gore-dole po sobi jer sam ustanovio da mnogo bolje pamtim kad sam u pokretu nego kad mirno sjedim\' kaže Mislav i potpuno je u pravu.

Ostatak njegovih savjeta pročitajte ovdje.

Izvor: 24sata
Foto: Photoexpress
I.N.

Još vijesti