Mojfaks.hr u Vijesti

Riječki studenti nezadovoljni Kampusom: 'Grijanje se rano gasi, praonica je skupa, nemamo gdje pušiti'

Studenti koji su ujedno i stanari riječkog Sveučilišnog kampusa na Trsatu, odnosno njegovih novih paviljona, kažu kako im je život ondje zapravo nepraktičan. Osim što se grijanje gasi u 21 sat, ne mogu koristiti internet, a od novca koji odvajaju na skupu praonicu su već mogli uštedjeti za perilicu.

23. studenog 2016 11:28
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Životom u domu bi trebali biti zadovoljni svi studenti, a iako je nemoguće baš svima udovoljiti, čini se da Kampus u Trsatu ne odgovara većini studenata. Kako piše Novi list, studentima su uskraćene sasvim normalne stvari poput igranja video igara, prostora za pušenje, a navečer čak i grijanje.

Rano gašenje grijanja je pokušao opravdati ravnatelj Studentskog centra, Dinko Jurjević, pa je rekao kako to ima veze s tvrtkom za distribuciju plina Energo.

"Ugovor s Energom sklopilo je Sveučilište, a ne Studentski centar. Grijanje se svaki dan pali u 6 sati i gasi u 21 sat i mi tu ne možemo ništa. Dok nisu bili izgrađeni paviljoni, Energo je grijanje isključivao u 16 sati kada je s radom završavao restoran. Za razliku od paviljona na Trsatu, u starom Studentskom naselju Ivan Goran Kovačić imamo vlastitu kotlovnicu i tamo možemo utjecati na početak i kraj grijanja pa kada su hladniji dani grijanje gasimo kasnije, no i u tom se naselju grijanje u pravilu gasi u 21 sat", rekao je Jurjević za Novi list.

Pušenje je zabranjeno, a internet se smije koristiti samo za potrebe istraživanja i učenja


Jurjević je za Novi list objasnio kako upotreba interneta nema veze sa Sveučilištem nego s CARnetom s kojima imaju sklopljen ugovor o usluzi. To što se internet može upotrebljavati samo u svrhu učenja ili istraživanja, Jurjević objašnjava da je razlog tome zloupotreba softvera. Tu tezu podupire i rektor Sveučilišta u Rijeci, Pero Lučin, koji kaže da su prije imali loša iskustva s neovlaštenim korištenjem softvera.


foto: Moja Rijeka

...Studenti uselili u nove paviljone riječkog Kampusa: zavirite u studentske sobe...


Osim toga, teretana još uvijek ne funkcionira, a studenti pušači se moraju snalaziti za prostor gdje će pušiti.

"Što se tiče pritužbe da u paviljonima nema prostora za pušače, ne može ga ni biti, jer zakon jasno kaže da u ustanovama odgojno-obrazovnog karaktera, kao i u svim javnim ustanovama – pušenje nije dozvoljeno. Mi smo studentima prešutno dozvolili da se okupljaju vani i puše", rekao je Jurjević za Novi list.

Problem praonice rublja i dalje ostaje visjeti u zraku jer osim što je preskupa za studentski budžet, ona i prekratko radi. Kako kaže Jurjević, za 5 do 6 kilograma rublja (koliko i stane u perilicu) student treba platiti 20 kuna, a u to je uračunat prašak i sušilica. No, ravnatelj priznaje da su studenti u pravu kada je riječ o radnom vremenu praonice jer radi samo u poslijepodnevnoj smjeni.

...Za riječke studente skupo, za SC prejeftino: Prava cijena smještaja u novim paviljonima 1065 kuna?...


Hoće li se problemi riječkih studenata riješiti ili ne – pokazat će vrijeme, a više o tome možete pročitati na linku.

Ivana Petrić
izvor: Novi list
foto: Moja Rijeka

Još vijesti