Mojfaks.hr u Vijesti

Rizično zarađivanje za život: Poslovi koji su opasni za vaše zdravlje

Posao nam je svima potreban kako bismo zaradili za život, ali što je s onima koji se, radeći svoj posao, opasno izlažu smrti?

11. studenog 2015 16:53
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Većina nas ipak ne mora brinuti o zdravstvenim rizicima posla jer ćemo radni vijek provesti u nekom uredu ili kabinetu, a ondje vrebaju eventualno porezotine od papira ili suhe oči zbog dugog blejanja u ekran računala.

Ipak, postoje mnogi poslovi koji sa sobom donose puno veće rizike za zdravlje.

Uz pomoć podataka iz baze Occupational Information Network, Business Insider je napravio ljestvicu poslova s najvišim zdravstvenim rizikom, s detaljnim opisom najopasnijih segmenata svakog pojedinog zanimanja koje se na toj ljestvici našlo.

Za rangiranje su koristili šest potencijalno opasnih faktora: izloženost kontaminiranim materijalima, izloženost bolesima i infekcijama, izloženost opasnim materijalima, radijaciji, rizik od opeklina, porezotina i ugriza i vrijeme koje na poslu osobe provedu u sjedećem položaju (koji skraćuje život, barem ako je suditi po sve brojnijim istraživanjima).

Što je rezultat veći – viši je i rizik od zdravstvenog oboljenja. Evo samo nekoliko izuzetno rizičnih poslova, od najmanje prema najviše rizičnome poslu:

Radiolog



- koristi rengenske zrake za postavljanje dijagnoze, osim izloženosti radijaciji i bolestima te infekcijama, puno vremena provedu u sjedećem položaju

Medicinski tehničari i liječnici u hitnoj službi

- pružaju hitnu medicinsku pomoć, oslobađaju pojedince iz nesreća, prevoze ozlijeđene ljude u bolnice, osim izloženosti bolesti i infekcijama, kao i kontaminiranom sadržaju, postoji rizik od opeklina, porezotina, uboda i ugriza

Piloti, kopiloti i inženjeri leta



- upravljaju letjelicama na određenim rutama, najveći rizik predstavlja sjedenje na radnom mjestu, ali i izloženost radijaciji i kontaminiranom sadržaju

Histološki tehničari



- pripremaju histološke uzorke koje patolozi pregledavaju pod mikroskopom, a rizik predstavljaju kontaminirani sadržaji i izloženost bolestima i infekcijama

Carinici i službenici koji rade s imigrantima

- provjeravaju robu, osobe i vozila koja tu robu prenose iz stranih zemalja u našu, a osim rizika od radijacije, izlažu se i riziku od kontaminiranog sadržaja, bolesti i infekcija Inspect people, carriers, goods and merchandise arriving in or departing from the US or between states

Pedijatri



- dijagnosticiraju i liječe noge, također su izloženi radijaciji, bolestima i infekcijama i kontaminiranom sadržaju.

Veterinari i veterinarski tehničari i inženjeri



- dijagnosticiraju, liječe i istražuju ozlijede životinja, najveći rizik je od bolesti i infekcija, ugriza, uboda, porezotina i kontaminiranog materijala.

Anesteziolozi


- sediraju pacijente tijekom operacija, nadgledaju pacijenta dok je pod narkozom, riskiraju zbog izloženosti bolestima, infekcijama i radijaciji.

Stjuardese i stjuardi

- pružaju informacije i pomoć na letovima avionom, osiguravaju da su putnici sigurni tijekom svog putovanja, ali se također izlažu riziku od infekcija, bolesti, ozljeda i kontaminiranog sadržaja.

Stomatolozi, dentalni kirurzi, dentalni tehničari



- pregledavaju i liječe ozljede usta i zubiju, a izloženi su najvećem riziku od kontaminirajućeg sadržaja, bolesti i infekcije kao i tegoba zbog sjedenja.

Više rizičnih poslova potraži ovdje.

L.B./izvor: Business Insider
foto: Freeimages

Još vijesti