Mojfaks.hr u Vijesti

Rutina na fakultetu: Kako ostati prisutan na predavanjima

Teško vam je ostati skoncentriranima na predavanju? Oči vam se sklapaju kako profesor počne sa predavanjem? Ne brinite, ne patite od blagog oblika narkolepsije, jednostavno vaša dijagnoza je 'student'...

3. kolovoza 2015 14:28
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ako ste se prepoznali u kratkom uvodu, pročitajte što je Danica Perać na portalu Studentskizivot.com savjetovala svim studentima...

"Ustali ste rano, sinoć ste bili u provodu ili ste cijelu noć učili, možda ste nešto gricnuli na brzinu na putu do faksa, imali ste već 3 predavanja od jutros, a čekaju vas još i vježbe, pa učenje po povratku kući…I tako svaki dan. Sigurno će vam se dogoditi bar jednom da će vam se prispavati na času i da će vam često koncentracija opasti. To se najčešće događa na jutarnjim predavanjima (od 8 do 10.30) i tokom poslijepodneva (od 2 do 4), taj “patern” ste sigurno primijetili.

Bilo da ste tek krenuli na izabrani fakultet ili ste iskusni kolega, sigurno i sami znate koliko je teško održati koncentraciju. Čuli ste za razne tehnike, vidjeli reklame o različitim energetskim napicima i ništa nije pomoglo. Naravno da nije, koliko god kofein utjecao na naš organizam da ga što duže održi u svjesnom stanju, ipak to nije savršeno rješenje.

Budući da je prisustvo na predavanjima obavezno, svako izbjegavanje će vam se obiti o glavu kad-tad.



Fizički ste tu, ali što se dogodi kada baš vas profesor nešto pita ili zatraži da mu objasnite što ste vidjeli. Prije riječi: ”kolega” vi se budite, ne znate gdje ste, teško vam je shvatiti što se radi iako ste možda prije minutu pomno slušali predavanje ili ste pratili prezentaciju.

Tada nastaje zbunjenost, teško prilagođavanje novonastaloj situaciji i opći smijeh prisutnih kolega, a vi od profesora dobijete titulu “spavač”. Ovih nekoliko savjeta bi vam trebali pomoći da prebrodite rutinu.

Kvalitetan san

Da do svega ovoga ne bi došlo potreban vam je kvalitetan san, minimun 8 sati odmora dnevno. Ako vam je teško zaspati čim legnete, probajte pročitati par redova omiljene knjige i opustiti se. Gledanje noćnog programa na TV-u samo će vas navesti da ga gledate do ranih jutarnjih sati kada bi već trebalo ustati...

Na pauzi pojedite neku čokoladicu ili voćku

Unos proteina i biljnih masti trebao bi biti redovan i izbalansiran. Kakao je veoma bogat proteinima i mineralima, pa čak i dovoljnom količinom kofeina što nam pomaže da održimo koncentraciju. Kakao će vam pomoći da održite normalan nivo šećera u krvi što je podjednako važno za održavanje pažnje na predavanjima. Slično važi i za voće. Omiljenu voćku ponesite sa sobom na fakultet i iskoristite pauzu između predavanja da napunite baterije.

Na pauzi obavezno prošetajte i “protegnite” noge, maker otišli samo do wc-a...



Hvatanje bilješki

Vjerojatno ste čuli kako se mnogi kolege žale da im je dosadno svaki put i skoro na svakom predavanju. Čini vam se da bi bilo bolje da se i vi dosađujete u društvu. Ali iste te kolege kasnije muku muče sa kopiranjem bilješki od kolega koji hvataju bilješke tijekom predavanja. Zapisivanje i nije tako loša stvar, prvo nećete steći titulu “spavač” jer će povremeno zapisivanje okupirati vaše misli i na trenutak ćete zaboraviti koliko vam se spava. Drugo, kasnije nećete imati problema sa jurnjavom za ljudima koji imaju sve zapisano.

Sjedite u prvu klupu

Možda će vam zvučati čudno, ali sjedenje u prvoj klupi je najbolji mogući lijek za pospanost i odsustvo pažnje. Ne samo da se nećete usuditi zadrijemati pred profesorom, nego to neće biti moguće. Ukoliko se odlučite za taj hrabri korak iskoristite ga na najbolji mogući način, potrudite se da pratite predavanje, hvatate bilješke i da zatražite objašnjenje od profesora ukoliko vam nešto nije jasno. Na kraju predavanja ne samo da ćete biti potpuno budni nego ćete shvatiti da ste dio materije već i naučili samim tim što ste morali biti pažljivi.

A ukoliko baš morate odspavati, ostanite ipak kod kuće jer je krevet uvijek udobniji od klupe u amfiteatru."

Zanimljivi članak Danice Perać u cijelosti možete pročitati ovdje.

L.B./izvor: Studentskizivot.com
foto: Freeimages, arhiva

Još vijesti