Mojfaks.hr u Vijesti

Na Hrvatskim studijima naglašavaju važnost novoosnovanog studija, postavlja se pitanje potrebe na tržištu rada

Kako je Ministarstvo prije nekoliko dana odobilo izvođenje studija demografije i hrvatskog iseljeništva, sve se više postavlja pitanje potrebe u Hrvatskoj za takvim magistrima, a predstojnik cijelog odsjeka, Stjepan Šterc, u nekoliko navrata naglasio je koliko su ovakvi stručnjaci prijeko potrebni Hrvatskoj.

30. kolovoza 2019 13:20
Na Hrvatskim studijima naglašavaju važnost novoosnovanog studija, postavlja se pitanje potrebe na tržištu rada

Na Hrvatskim studijima naglašavaju važnost novoosnovanog studija, postavlja se pitanje potrebe na tržištu rada Foto: MojFaks

"Demografska problematika te problematika radne snage, ključni su problemi europske budućnosti, pa tako i, sasvim sigurno, hrvatske. Zbog toga je bilo primjereno da mi tu ključnu problematiku dignemo na akademsku razinu", objasnio je Šterc za RTL.


Šterc je za više medija jednako tako objasnio i kako trenutne statistike pokazuju kako je Hrvatska među rijetkim zemljama u kojima više ljudi živi van nje, nego u njoj. Osim toga, zabrinjava i činjenica da je Hrvatska dosad bila jedina zemlja u okruženju koja nija imala takav studij u kojima je naglasak na ovakvim problemima, a kamoli Institut.


Ministrica Divjak, s druge strane, samo se osvrnula na zahtjev koji je predan Ministarstvu, ali na pitanje novinara o tržištu rada ili potrebe za ovim studijem koje čeka ove buduće stručnjake nije konkretno odgovorila.


"Mislim da je to jako dobro pitanje za Sveučilište u Zagrebu koje je nositelj ovog predmeta", odgovorila je ministrica uz usmijeh.


\'Posla ima\'


Posla, naglašava pročelnik Hrvatskih studija Mario Grčević, itekako za ove studente ima.


"Oni će raditi prije svega u svim institucijama i svim radnim mjestima koja su na bilokakav način vezani uz hrvatsko iseljeništvo – državne službe, lokalna i regionalna uprava, a siguran sam da će se potreba pokazati i u gospodarstvu", naglasio je Grčević.


Taj podatak potvrdio je i Šterc, objašnjavajući za Tportal kako magistri demografije i hrvatskog iseljeništva ustvari mogu raditi i u, ironično, inozemstvu, kao profesori u hrvatskim školama, a nerijetko je i da regije i županije zapošljavaju stručnjake koji za to područje kreiraju razvojne planove.


"Pa kako ćeš planirati površine i livade ako ne uzimaš glavni faktor u obzir, a to je ljudska populacija", zaključio je Šterc.


Podsjećamo, prije nekoliko dana MZO je potvrdio status ovog studija, koji će moći upisati studenti na Hrvatskim studijima na jesenskom roku već ove godine, uz još jedan predmet.


P.H.

Izvor: RTL Vijesti/ Tportal

Foto: RTL vijesti Screenshot

Još vijesti