Mojfaks.hr u Vijesti

Sam svoj majstor ili što kad ne radi menza?

Svakome od nas se barem nekoliko puta dogodilo da mu se jednostavno ne da otići u menzu. Nebitno je pada li taj dan kiša ili ti je studentski restoran prilično daleko - koji god razlog stvarno ili lažno postojao - nešto taj dan ipak moraš pojesti i u tome slučaju imaš priliku isprobati neke svoje kulinarske vještine.

21. studenog 2012 13:51
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Recepti koji slijede su brzi, relativno jeftini i koliko-toliko zdravi.

Homemade hot dogs

Sastojci: hrenovke, peciva, majoneza ili senf

I dok inače hrenovke uglavnom kuhamo, ovaj put ih ispeci i to na tavici, bez ulja ili dodatka masnoće. Prethodno ih samo lagano zareži nožem ili probodi vilicom. Peciva prereži po pola, ali pazi da ti jedna strana ostane čitava - kao džepić u koji ćeš smjestiti hrenovku.



Dodaj umak po želji i tvoj ručak je gotov. Pretpostavljamo da uvijek imaš koji jogurt viška iz menze. Čvrsti ili tekući, svaki ide jednako dobro uz ovaj brzinski zalogaj.

Salata & pašteta od tunjevine

Tunjevina iz konzerve je definitivno najdraže jelo gotovo svakog studenta. Čak i oni pravi antitalenti u kuhanju od ove ribe mogu napraviti super jela.

Za tuna salatu ti treba jedna konzerva ocijeđene tunjevine u komadima, tjestenina, kiseli krastavci, malo majoneze, vrhnje, kuhano jaje po želji.

Tjesteninu skuhaj u posoljenoj vodi, ocijedi i pomiješaj s tunjevinom, isjeckanim krastavcima, majonezom i vrhnjem. Sve promiješaj i dobro ohladi. Po želji možeš dodati i jedno tvrdo kuhano jaje. Pazi samo da ne pretjeraš s majonezom i vrhnjem, kako ovo, inače zdravo jelo, ne bi postalo premasno.



Za tuna paštetu ti je potrebna 1 konzerva također ocijeđene tunjevine, mliječni namaz, papar, sol, kiseli krastavci, malo senfa i vrhnja.

Navedene sastojke dobro izmiksaj dok ne dobiješ pjenicu i dok grudice u potpunosti ne iščeznu . Pripremljenu paštetu posluži uz kukuruzni kruh i zelenu salatu. Ništa lakše, zar ne?

Juha od rajčice

Zbilja smo nekada zahvalni mamama i rodbini kada nas opskrbljuju finim zimnicama. Ovaj put nam je potreban sok od rajčice iliti kuhani paradajz.

Na malo ulja poprži žlicu brašna i zalij sokom od rajčice, otprike 1 dcl soka i 2 dcl vode. Kuhaj dok ne zavrije, pa dodaj sol, papar i mješavinu začina. Dok se juha kuha, u posudici razmuti jedno jaje te ga brzo sipaj u vrelu juhu. Sve dobro izmješaj vilicom i voilà - tvoja juha je gotova.

Rezanci s brokulom

Uz ovo jelo, brokula će zasigurno dobiti mnoštvo novih obožavatelja. Bilo da je riječ o smrznutoj ili svježoj, ovako spremljena savršen je i zdrav obrok.

Sastojci: 1 paket smrznute brokule, sol, tjestenina, 2 krem sira, malo mlijeka



Brokulu skuhaj u posoljenoj vodi (otprilike 10 min) i ocijedi. U međuvremenu, svježi sir i malo mlijeka zagrijavaj na laganoj vatri sve dok ne dobiješ kremastu smjesu. Ocijeđenu brokulu pomiješaj s kremom od sira i prethodno skuhanom tjesteninom. Dobar tek!

Pečeni krumpir - police

Ovo jelo je super stvar za hladne zimske dane kada ono uz dodatak suhomesnatih proizvoda postaje prava mala delicija. Sve što ti je potrebno jest krumpir i malo ulja.

Krumpir operi, prereži po pola i na svaku polovicu stavi kap ulja. Na papir za pečenje slaži ploške krumpira okrenute prema dolje. Ugrij pećnicu na 200 °C i stavi pleh sa krumpirom. Peci oko pola sata. Posluži uz krem sir i domaću kobasicu. 

Evo, ovih nekoliko recepata zasigurno će nekada biti od pomoći barem nekomu od vas. Ako imaš neki svoj recept, slobodno ga podijeli s nama. Još jednom - bon appetit!

Dragana Bosanac
Foto: Photoxpress.com

Još vijesti