Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Samo dvije europske zemlje gore od nas: Hrvatska i dalje prednjači po zapostavljanju obrazovanja

MojFaks | Vijesti, 06.10.2017.Samo dvije europske zemlje gore od nas: Hrvatska i dalje prednjači po zapostavljanju obrazovanja

U povodu Svjetskog dana učitelja, 5. listopada, u Osijeku je tiskovnu konferenciju održao predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu 'Preporod' Željko Stipić.

Stipić je upozorio da je Hrvatska i dalje jedna od europskih zemalja s najmanjim izdvajanjem za obrazovanje. Dok se u EU za obrazovanje izdvaja u prosjeku 5,4%, u Hrvatskoj je to samo 4,5% BDP-a, pri čemu su iza nas samo Bugarska i Rumunjska, piše Osijek031. S druge strane, po pitanju izdvajanja za obranu (1,4% BDP-a) u okviru smo europskog prosjeka, a po izdvajanjima za red i sigurnost (2,5% BDP-a) smo na visokom petom mjestu u Europi.

Neimaština, neizvjesnost i nebriga politike tri su najvažnija obilježja koja, i 20 godina nakon rata, opisuju položaj učitelja i nastavnika u Hrvatskoj. Među gorućim problemima su dvosmjenska i trosmjenska nastava, derutne zgrade, plaće profesora koje su i dalje ispod prosjeka u HR itd. Kao primjer nebrige politike za obrazovanje Stipić je naveo da se dvije godine radi na izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju, a tu je i proces kurikularne reforme za koji još nije jasno s kojim će se promjenama i kada stvarno krenuti.

Stipić je upozorio i kako nije jednako loša situacija u cijeloj državi, ali je najteža u Slavoniji gdje je došlo do pravog egzodusa đaka čiji roditelji bježe iz Hrvatske. Zbog iseljavanja stanovništva posljedice će osjetiti cijela regija, ali i prosvjeta jer će iseljavanje ljudi dovesti do smanjenja broja razrednih odjela i učenika, a time i tehnoloških viškova u školama.

L.B./izvor: Osijek031.com
foto: Darko Rukavina/MojFaks


obrazovanjeHrvatskaprosvjetaulaganje u obrazovanjeŽeljko StipićKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se