Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Sanacijsko vijeće prihvatlio korekciju cijena: domovi ipak jeftiniji?

MojFaks | Akademska četvrt, 01.02.2016.Sanacijsko vijeće prihvatlio korekciju cijena: domovi ipak jeftiniji?

Predstavnici Studentskog zbora i domskih odbora odradili su nekoliko zajedničkih sastanaka s predstavnicima Studentskog centra: sanacijskim upraviteljem Pejom Pavlovićem, savjetnikom sanacijskog upravitelja Mijom Marićem, pomoćnicom ravnatelja za smještaj Ružicom Rajšić i pomoćnicom ravnatelja za financijske poslove Željkom Pranjić.

Na zahtjev vodstva Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, napokon im je dostavljena tražena dokumentacija u obliku financijskih izvješća Studentskog centra za 2014. godinu (sumirana izvješća za sve djelatnosti Studentskog centra, detaljan prikaz prihoda i rashoda u djelatnosti smještaja i revidirana analiza samoodrživosti projekta rekonstrukcije studentskih naselja Stjepan Radić i Cvjetno naselje u Zagrebu kroz analizu cijena smještaja).

Iz SZZG-a napominju da prvi dokument koji nam je bio dostavljen „Analiza samoodrživosti projekta rekonstrukcije studentskih naselja Stjepan Radić i Cvjetno naselje u Zagrebu kroz analizu cijena smještajanije bio potpun te je tek nakon traženja studentskih predstavnika upotpunjen za oko 4 milijuna kuna prihoda koji su u prvoj dokumentaciji bili izostavljeni (sektor sportskih sadržaja, praonice rublja, ljetni smještaj, privremeni smještaj studenata, turističke usluge, legalni ilegalci, najamnine…).

...FOTO: U studentskim domovina započeo tihi prosvjed...

Na sastanku 27. siječnja, gore navedenim predstavnicima SC-a članovi SZZG-a održali su prezentaciju u kojoj su jasno pokazali da uz povećanu subvenciju ministarstva i pozitivne učinke obnove nema razloga za poskupljenje koje je na snazi od 01.01.2016. godine predloženoj od strane Studentskog centra uz suglasnost bivšeg ministra.

Također je dogovoreno je da će se osnovati odbor koji će raspolagati sredstvima u kojem će studenti imati svog predstavnika, a sav novac biti će ulagan isključivo u sektor studentskog smještaja, u obliku održavanja novoobnovljenih paviljona, rekonstrukcije neobnavljanih paviljona, obnove i ulaganja u popratni sadržaj, okoliš...Iz korekcije cijena predložene od strane Studentskog zbora  jasno je vidljivo kad manjku prihoda u odnosu na rashode u 2014. godini u ukupnom iznosu od 7.298.901,67 kn pribrojimo ukupno povećanje subvencija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koje generira dodatan prihod od 7.165.850,00 kn i prihod koji će se ostvariti uštedom energije, temeljenom na kalkulacijama Studentskog centra, u iznosu od 4.968.422,00 kn dolazimo do projekcije prihoda i rashoda za 2016. godinu, gdje je prihod veći od rashoda u ukupnom iznosu od 4.835.370,31 kn.

...Novi cjenici smještaja razočarali studente: poskupjeli i neobnovljeni domovi!...

S obzirom na ranije spomenute direktive Europske unije potrebno je godišnje osigurati 14.997.935,35 kn koji će biti usmjeren u amortizaciju. Znači potrebno je dodatno uprihoditi  iznos od 10.162.565,04 kn godišnje. Ukoliko ovom iznosu dodamo i dio troška „zajedničkih službi“ u iznosu od 3.969.534,00 kn dolazimo do ukupnog iznosa od 14.132.099,04 kn kojeg je potrebno osigurati da bi djelatnost smještaja poslovala s pozitivnom nulom. Na sastanku studentskih predstavnika dogovoreno je da se spomenuti iznos osigura iz dva izvora:

1. 50% potrebnog iznosa osigurat će se korekcijom cijena smještaja (prijedlog korekcije u tablici u prilogu)
2. 50% potrebnog iznosa namirit će se iz drugih prihoda Studentskog centra (npr. iz Student servisa koji je u 2015. ostvario zaradu od 48mil. kn, a isti je obvezan uložiti u studentski standard što dosad nije bio slučaj)

Uvidom u cjelokupnu dokumentaciju Studentski zbor je došao do zaključka da nove cijene smještaja trebaju iznositi:

Dokument s ovim i ostalim detaljnijim kalkulacijama i izračunima, upotpunjen s tablicom o izračunu cijena smještaja u studentskim domovima i financijskim izvješćima na kojima su članovi Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu temeljili izračune, poslan je Sanacijskom vijeću i na znanje ministru dr. sc. Predragu Šustaru.

Na sjednici koja je održana u petak, 29. siječnja 2016. godine, Sanacijsko vijeće Studentskog centra odlučilo je prihvatiti prijedlog korekcije, ali za konačno formiranje cijena odlučilo je pričekati ministrovu odluku i prihvatiti je u potpunosti.

Sastanak delegacije studentskih predstavnika i Studentskog centra kod ministra Šustara potvrđen je iako egzaktan datum održavanja nije određen, objavljuje Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu.

L.B./foto: arhiva


studentski smještajStudentski zbor Sveučilišta u Zagrebuposkupljenjedomovikorekcija cijeneSCKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se