Mojfaks.hr u Vijesti

Savjeti kako poboljšati i trenirati pamćenje

Zaboravni ste? Ne pamtite imena? Jeste li se ikada našli u situaciji da ne znate odgovor na pitanje, koji biste trebali znati? Pamćenje je važno trenirati jer je itekako dragocjeno: pamćenje ključnih statistika olakšava pregovore, brzo sagledavanje svih važnih činjenica jamči brže donošenje važnih odluka, kvalitetu nastupa, impresioniranje sugovornika...

20. travnja 2012 14:51
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ljudi koji imaju dobro pamćenje često ostavljaju dojam pametnih, konkurentnih i samostalnih osoba. Imate problema s pamćenjem? Evo nekoliko tehnika koje će vam pomoći da ga poboljšate.
 
Brinite o svom zdravlju
 
Zdrav duh i tijelo temelj su dobrog pamćenja. Ne možete očekivati da će vaš mozak raditi punom parom, ako ste zapustili svoje tijelo:
- Jedite – čak i ako ste na dijeti, vodite računa o unosu vitamina B12 i antioksidansa koji poboljašvaju oštrinu uma.
-  Pijte puno vode – većina nas svakodnevno se izlaže dehidraciji, a da toga nismo niti svjesni. Kad ne pijete dovoljno vode, vaše tijelo i um postaju slab i umorni. Voda aktivira krvna zrnca i daje energiju.
 - Naspavajte se – mozak ‘puni baterije’ dok spavamo. Istraživanja su pokazala da mozak treba san kako bi nova sjećanja pretvorio u dugoročna sjećanja.
 - Pobijedite stres – stres negativno utječe na zdravlje. Naučite ga držati pod kontrolom. U tome vam mogu pomoći tehnike pravilnog disanja, moć pozitivnog razmišljanja i razne metode opuštanja koje možete pronaći i na internetu.
 - Odbacite cigarete – ograničite unos nikotina i alkohola u organizam i počnite se baviti tjelovježbom.


 
Koristite mnemo tehnike

 
Mnemotehnike su ‘alati’ koji olakšavaju pamćenje informacija:
- Abeceda – ovaj alat omogućava pamćenje 9 do 10, a ponekad i do 26 pojmova. Pojedinu stvar, koju želite zapamtiti, povežete s jednim slovom abecede, od A do Ž.
 - Putovanje – zamislite neko putovanje, npr. vašu rutu od škole/posla do kuće. Sve stvari koje vidite na tom putu povežite s informacijama koje morate zapamtiti. Što bolje znate put kojim se često krećete, imati ćete na raspolaganju više detalja uz koje možete asocirati određene informacije.
 - Loci metoda – pomoću ove tehnike pamćenje stimulirate uz pomoć ‘lokacije’. Slično kao u prethodnom primjeru, određene informacije koje morate zapamtiti ‘povežite’ s predmetima u prostoriji koja vam je dobro poznata (npr. kuhinja, ured, obližnja trgovina).


 
Mentalne mape
 
Riječ je o tehnici ‘uzimanja zabilješki’ na način da određenu informaciju memorirate u sliku, koja je zapravo skup svih informacija i koja vam pokazuje u kakvom su međuodnosu sve te informacije. Slika govori više od tisuću riječi pa se tako i mentalne mape temelje na lako pamtljivim ‘slikama’ informacija koje morate zapamtiti.
 
Ova tehnika korisna je za prikupljanje i usporedbu te kombinaciju različitih informacija i pomaže vam da o komplenskom problem razmišljate organizacijski te zatim prikažete svoja otkrića tako da su detalji jednako jasni kao i cjelokupna slika (npr. slika razgranatog stabla).
 
Osim što su mentalne mape korisne same po sebi, za vaše pamćenje biti će korisna i sama njihova izrada. Grupiranje informacija i traženje poveznica ‘prisiljavaju’ vas da doista razumijete ono što proučavate, umjesto da to samo pokušavate zapamtiti.
 
Postavite izazov svom mozgu

 
Kao i vaše tijelo, mozak treba vježati. Mozak možete trenirati različitim metodama, svakodnevno. Iskušajte neki od sljedećih prijedloga:
 - Savladajte novu vještinu ili hobi – pronađite aktivnost kojom se nemate priliku svakodnevno baviti. Primjerice, ako svakodnevno radite s brojevima, razvijajte kreativnost kroz crtanje ili fotografiju.
- Vizualizirajte stvari – kako veliki dio memorije podrazumijeva asocijacije i ‘dozivanje’ slika, važno je razvijati tu vještinu. Svakodnevno pokušajte vizualizirati stvari o kojima razgovarate ili čitate.
 - Družite se – kad razgovarate s ljudima vaš mozak mora biti koncentriran i na oprezu (ne znate što će sugovornik sljedeće izgovoriti). Na taj način držite svoj mozak aktivnim i vitalnim.
 - Koncentrirajte se na važne stvari – ne možete zapamtiti baš sve, ali možete se pobrinuti da mozak zapamti ono najvažnije i ne troši energiju na manje važne stvari.



Savjet
 
Iako je važno razvijati dobro pamćenje, memoriranje bespotrebnih stvari (npr. namkirnice koje morate kupiti) težak je zadatak. One opterećuju kratkoročno pamćenje i onemogućavaju koncentraciju na puno važnije informacije. Osim toga, bespotrebne informacije su stresne jer pokušavate zapamtiti svaku sitnicu (sve što morate kupiti u trgovini na povratku kući). Rješenje? Jednostavno napravite popis stvari koje morate obaviti tijekom dana, a mozgu dopustite da se bavi važnijim informacijama.
 
Puzzle i memorijske igre odličan su trening za vaš mozak – iskušajte Sudoku, šah, Scrabble, kao i traženje parova (dvije iste karte). Vježbajte mozak i pritom se zabavljajte.

Izvor: educentar.net
Foto: photoxpress.com

Još vijesti