Mojfaks.hr u Vijesti

'Seljanko odbojna, kravo posijana': Studentica opsovala i izazvala lavinu komentara na Facebooku

U Facebook grupi Studentski dom 'Stjepan Radić' – 'Sava' studentica Luna Sardelić objavila je post koji je izazvao lavinu pogrdnih komentara, ali i velik broj lajkova.

23. prosinca 2015 15:54
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Grupe studentskih domova veselo su mjesto razmjene informacija, mišljenja i novosti koje se tiču studentske populacije. Osim što su odličan indikator svih problema koji muče studente, također su i platforma za oglašavanje, ali i izražavanje osobnih stavova zbog čega ponekad među kolegama i \'zaiskri\'.

Najnoviji slučaj komentar je studentice Lune Sardelić kojeg je objavila isprovocirana silnim oglasima u kojima studenti prodaju svoja mjesta u domovima. Na ovaj način, smatra Luna, prilikom prijave na natječaj zauzeli su mjesto drugim kolegama kojima je dom možda potrebniji. Svoju je frustraciju odlučila ispoljiti upravo u spomenutoj grupi i to korišteći oštar i pomalo vulgaran jezik. Upitali smo ju što misli o takvim komentarima, reakcijama koje je izazvala kao i očigledno općeprihvaćenom stavu da djevojke ne bi smjele psovati.

"Bok ekipa koja prodaje domove! Samo da vam kažem, jebo vam bog mater govnarsku", objavila je na Facebooku, a uslijedila je lavina zanimljivih komentara.


foto: screenshot/Facebook

"Post sam napisala potaknuta činjenicom da mi je ovih dana news feed prepun objava o prodaji mjesta u domu", rekla nam je Luna. "Ja osobno nisam trenutno u domu, niti sam se prijavljivala za isti, no izrazito me isfrustrirala činjenica da se tako blatantno i javno krši zakon, pritom na štetu osoba koje su možda mogle dobiti dom, ali nisu zbog osoba koje su se prijavile na natječaj iako im ne treba, te sad moraju od istih tih osoba kupovati domske sobe po kudikamo većim cijenama od stvarnih. Činjenica da nitko to nigdje ne komentira nagnala me da napišem očito naprasan post upravo kako bi se potakla rasprava o temi."

Rasprava koja se razvila tek se ovlaš doticala stvarnog problema prodaje mjesta u domovima, a uglavnom se vrtila oko činjenice da je Luna iskoristila rječnik neprikladan ženske osobe, studentice, akademske građanke. Također su je \'počastili\' komentarima da je sigurno \'nedoj***** ženska\' kojoj fali seksa i to oni isti koji su je kudili jer je opsovala Boga.


foto: screenshot/Facebook


foto: screenshot/Facebook

"Objava je doslovno eksplodirala komentarima, no, ne može se reći da su bili najkonstruktivniji", nastavlja Luna. "Umjesto da ljudi pričaju o navedenom problemu, povela se rasprava o tome kako sam ja prljava nekulturna seljanka kojoj fali seksa, istovremeno uz izjave kako se usuđujem koristiti ime božje uzalud (Zanimljivo, od iste skupine ljudi, ali ja sam mislila da prema njihovim pravilima trebala bi čuvati djevičanstvo do braka?). Ne znam kako da to komentiram. Osobno psovanje smatram samo oblikom afektivne ekspresije koji u određenim kontekstima itekako može najbolje dočarati nečiji stav i osjećaje. Objava bez psovke, uvjerena sam, ne bi dobila ni djelić komentara koje je ova dobila. No, bitno je pričati o tome kako žene trebaju biti pristojne i čedne, a pritom kompletno ignorirati činjenicu da se javno krši zakon."


foto: screenshot/Facebook

Rasprava koju je izazvao njen komentar i dva sata nakon objave ne jenjava i dok su djevojke češće na njenoj strani i podržavaju ovakvo izražavanje nezadovoljstva, dečki su uglavnom revoltirani njenim izborom rječnika. Neki su čak upotrijebili i \'tešku artiljeriju\' pa su ukazali na to da je Luna transrodna osoba. Što su time zapravo željeli implicirati, neka svatko zaključi za sebe.



U trenutku pisanja ovog teksta rasprava i dalje traje, a nakon inicijalne rasprave o moralu, psovanju, religijskim uvjerenjima, došla je na red i tema prodaje mjesta u domovima iako je osnovni ton i dalje rasprava o samoj autorici objave i njenom rječniku i životnom stilu.

Cijelu prepisku možete pročitati i pogledati ovdje.

L.B./izvor i foto: Facebook

Još vijesti