Mojfaks.hr u Vijesti

Siromašni, skromni i zadovoljni – rezultati ankete otkrivaju s koliko džeparca raspolažu hrvatski studenti

Portal MojFaks odlučio je provesti anketu među hrvatskim studentima kako bi saznali s koliko novaca mjesečno raspolažu, jesu li zadovoljni svojim budžetom i je li im dostatan za pokrivanje troškova studentskog života.

9. ožujka 2015 13:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na uzorku od 300-njak studenata, dobili smo sljedeće informacije:

Gotovo polovica studenata, točnije njih 40%,  mjesečno na raspolaganju nema više od 1000 kuna, a 16% ih \'preživljava\' sa svega 500-tinjak kuna. Samo 10% studenata može se \'pohvaliti\' budžetom većim od 2000 kuna.

Očekivano, najveća financijska potpora su roditelji od kojih čak 75% studenata dobiva novac, dok se 16% financira stipendijama. Iako žele pomoći, situacija nije laka – svaki četvrti roditelj može izdvojiti tek 500 kuna mjesečno za svoje dijete.

Studenti očito znaju postaviti prioritete: prehrana, učenje, a tek onda tulumarenje - najviše troše na hranu (60% svog budžeta), zatim na knjige i skripte (20% mjesečnog džeparca), a na trećem mjestu su izlasci i večernji provodi.

Svaki treći student \'pazi na svaku kunu\' i dnevno troši do 20 kuna, a 55% njih troši između 20 i 40 kuna. Bez obzira na skroman budžet, uglavnom nemaju zamjerke: 62% studenata smatra da je njihov budžet dostatan iako priznaju da se ponekad \'nađu u financijskoj stisci\', dok svaki četvrti student tvrdi da je njegov džeparac u potpunosti dostatan za pokrivanje troškova studiranja.

Na pitanje na što bi potrošili višak novaca, čak 60% studenata odgovorilo je da bi to bila putovanja, a na drugom mjestu želja našao se shopping (20%) – prije obrazovanja ili učenja drugog jezika (10%).

Foto: Shutterstock
I.N.

Još vijesti