Mojfaks.hr u Vijesti

'Škakljiva' tema: 71% ispitanika priznalo da im je neugodno pregovarati o plaći

Pregovori o plaći 'najškakljiviji' su dio razgovora za posao, stoga je portal MojPosao istražio kako se kandidatizaposlenici osjećaju prilikom pregovora o plaći u anketi provedenoj na više od 300 ispitanika.

12. studenog 2014 13:52
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Najvise ispitanika, njih 36%, kaže da im je pregovaranje o plaći izuzetno neugodna situacija. Kako započeti razgovor, kakvu plaću poslodavac smatra \'primjerenom\' i što ako drugi kandidat da \'nižu ponudu\' koja će poslodavcu biti prihvatljivija, samo su neka od pitanja koja ispitanike muče. 

Nikad nisam tražio povišicu. Nekako se uvijek bojim da će šef imati bolje argumente zašto ne dati povišicu, nego što ću ja imati“, kaže jedan ispitanik, dok drugi zaključuje: „Ne volim moljakati. Smatram da bi šef sam trebao nagrađivati radnike.

Za podjednak broj ispitanika (35%) pregovaranje o plaći nije ugodno, ali kažu da se snađu. Ove ispitanike također brine da ne traže \'previše\' ili da će se \'precijeniti\': „Imam sram tražiti onoliko koliko smatram da moj posao vrijedi i da mi je dostojno za život“, otkriva jedan od ispitanika.

Svega 29% ispitanika kaže da nemaju problema s pregovaranjem o plaći, jer znaju koliko vrijede.

Uvijek samouvjereno o tome razgovaram“, kaže jedan ispitanik, a drugi zaključuje: „Komunikativnog, elokventnog, sposobnog i dobrog radnika treba naći i zadržati.

Na veću plaću utječu edukacija, iskustvo i unapređenje na višu poziciju.

Prema podacima koje redovito prikupljamo putem servisa MojaPlaća, ispitanici s manje od godinu dana radnog iskustva u prosjeku imaju 17% nižu plaću od prosječne hrvatske plaće (5335 kuna)“, kaže Marko Oltean s portala MojPosao. „Oni s godinom do dvije radnog iskustva zarađuju 8% nižu, a radnici s tri do pet godina iskustva 4% višu plaću od prosječne. S deset godina staža ispitanici imaju 9% višu plaću od prosječne.

L.B./foto: sxc.hu

Još vijesti