Mojfaks.hr u Vijesti

Školarine baj-baj: visoko obrazovanje postalo besplatno u cijeloj Njemačkoj

Donja Saska – zadnja pokrajina u Njemačkoj koja je još uvijek naplaćivala školarinu po eksperimentalnom sustavu uvedenom prije sedam godina – napokon je pristala ukinuti školarinu čime će sva njemačka sveučilišta studentima nuditi mogućnost besplatnog studiranja. Plaćat će se samo 50 eura simbolične pristojbe.

1. listopada 2014 17:26
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Školarine su društvena nepravda”, izjavila je Dorothee Stapelfeldt, senatorica znanosti u Hamburgu. “One u odluci hoće li studirati posebice obeshrabruju mlade osobe koje tradicionalno ne potječu iz akademskih obitelji. Glavni je zadatak politike osigurati da u Njemačkoj mladići i djevojke mogu studirati na besplatnim, ali i kvalitetnim fakultetima.

Nekoliko zanimljivosti o Njemačkoj:

- učenici iz Njemačke postigli su prosječno 484 boda na PISA testiranju čitanja i pismenosti, što je nešto ispod prosjeka koji iznosi 500 bodova (najbolje rezultate ostvarila je Finska sa 546 bodova)

- u zemlji koja se hvali načelom jednakosti za sve, korelacija između socio-ekonomskog statusa i postignuća učenika i studenata viša je no u ijednoj drugoj zemlji Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD)

- Njemačka njeguje snažan sustav strukovnog obrazovanja i šegrtovanja kojim se mnoge osobe koje odustanu od škole obučavaju za obavljanje raznih zanata

- tijekom 2000. godine, njemački su učenici i studenti proveli manje vremena u učionicama i predavaonicama od školaraca u drugim zemljama: samo 796 sati godišnje u osnovnoj i 903 sata u nižim razredima srednjih škola u odnosu na prosjek OECD-a od 841 i 936 sati

L.B./izvor: Afterschool.my
foto: sxc.hu/Sveučilište u Hamburgu

Još vijesti