Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Školarine baj-baj: visoko obrazovanje postalo besplatno u cijeloj Njemačkoj

MojFaks | Vijesti, 01.10.2014.Školarine baj-baj: visoko obrazovanje postalo besplatno u cijeloj Njemačkoj

Donja Saska – zadnja pokrajina u Njemačkoj koja je još uvijek naplaćivala školarinu po eksperimentalnom sustavu uvedenom prije sedam godina – napokon je pristala ukinuti školarinu čime će sva njemačka sveučilišta studentima nuditi mogućnost besplatnog studiranja. Plaćat će se samo 50 eura simbolične pristojbe.

Školarine su društvena nepravda”, izjavila je Dorothee Stapelfeldt, senatorica znanosti u Hamburgu. “One u odluci hoće li studirati posebice obeshrabruju mlade osobe koje tradicionalno ne potječu iz akademskih obitelji. Glavni je zadatak politike osigurati da u Njemačkoj mladići i djevojke mogu studirati na besplatnim, ali i kvalitetnim fakultetima.

Nekoliko zanimljivosti o Njemačkoj:

- učenici iz Njemačke postigli su prosječno 484 boda na PISA testiranju čitanja i pismenosti, što je nešto ispod prosjeka koji iznosi 500 bodova (najbolje rezultate ostvarila je Finska sa 546 bodova)

- u zemlji koja se hvali načelom jednakosti za sve, korelacija između socio-ekonomskog statusa i postignuća učenika i studenata viša je no u ijednoj drugoj zemlji Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD)

- Njemačka njeguje snažan sustav strukovnog obrazovanja i šegrtovanja kojim se mnoge osobe koje odustanu od škole obučavaju za obavljanje raznih zanata

- tijekom 2000. godine, njemački su učenici i studenti proveli manje vremena u učionicama i predavaonicama od školaraca u drugim zemljama: samo 796 sati godišnje u osnovnoj i 903 sata u nižim razredima srednjih škola u odnosu na prosjek OECD-a od 841 i 936 sati

L.B./izvor: Afterschool.my
foto: sxc.hu/Sveučilište u Hamburgu


Njemačkabesplatno obrazovanjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se