Mojfaks.hr u Vijesti

Škole postupno gase ovaj program: "Ako ja u Zagrebu ne uspijem upisati deset zidara, tko onda može?"

Unatoč ekstremnoj potražnji poslodavaca, zidara u Hrvatskoj je sve manje. Ministarstvo obrazovanja lani je planiralo upisati 120 učenika, od kojih se uspjelo upisati 36 među kojima je šestero učenika s teškoćama, piše Jutarnji list.

5. lipnja 2019 13:39
Škole postupno gase ovaj program:

Škole postupno gase ovaj program: "Ako ja u Zagrebu ne uspijem upisati deset zidara, tko onda može?" Foto: MojFaks

U novoj školskoj godini Hrvatska je spremna školovati 82 zidara, ali ravnatelji škola i ove godine očekuju isti problem – nezainteresiranost učenika. Ni stipendije ne pomažu kao poticaj za upis ovog deficitarnog trogodišnjeg zanimanja, pa škole postupno gase ovaj program. Zidari su se prije 15 godina mogli školovati u 22 grada, a danas se brojka prepolovila.

...Fakultet VS. tržište rada: Suprotno preporukama Zavoda za zapošljavanje ekonomiju upisuje tisuću studenata više...


Prema odluci o upisu 2005./06., srednje škole primale su 308 zidara. Program se nudio od Pule i Rijeke, Zagreba, Zadra i Splita, pa do Bedekovčine, Varaždina, Čakovca, Đurđevca, Križevaca, Virovitice, Požege, Pakraca, Osijeka, Đakova, Našica, Vinkovaca, Vukovara, Slavonskog Broda, Siska, Karlovca, Čabra, piše Jutarnji list.

Foto:Unsplash

Spajanje razreda


Jedina škola u Zagrebu koja u programu ima školovanje zidara jeste Obrtnička i industrijska graditeljska. Upisna kvota je deset učenika, a kako ravnatelj škole Anto Vidović govori za Jutarnji, cilj je dostići brojku od šest upisanih nakon čega se spajaju u razred srodnih zanimanja (keramičar, monter suhe gradnje i sl.)

"Ako je ispod šest kandidata za upis, program se zatvara, a eventualne kandidate prebacuje se u druge smjerove. To se već dogodilo zagrebačkoj Obrtničkoj i industrijskoj graditeljskoj školi prije tri godine. Zidar je kralj građevinarstva, ali nitko već godinama ne uspijeva popuniti i te male kvote. Ako ja u Zagrebu ne uspijem upisati deset zidara, tko onda može? Interesa nema, djeca i roditelji to ne žele, stipendije propadaju, iako puno radimo na promociji. Dijelom je tu krivnja i na poslodavcima jer su godinama nudili niske plaće, pa su nam radnici otišli,", govori ravnatelj Vidović za Jutarnji list.


...Situacija je alarmantna: Na Medicini nedostaje profesora, a žele otvarati nove fakultete...


Vidović ukazuje i na nedostatak prakse - poslodavci ne žele primiti učenike i "čekati tri godine da se odškoluju". Zato, kako govori, svaki tjedan zovu školu i pitaju za gotove zidare. Kod pojedinih poslodavaca završeni građevinci Obrtničke i industrijske škole dobivaju početničke plaće i iznosu od 1200 eura.


Stipendiranje


“Traži se majstor visokogradnje (zidar, tesar, armirač). Stimulativna, visoka primanja. Redovita isplata svaki mjesec, nema kašnjenja. Ugodna i opuštena radna atmosfera, rad po gradu Zagrebu i okolici. Za sve informacije nazvati...” - jedan je od niza oglasa, otvoren od 20. svibnja. Vlasnik dobrostojeće firme, gospodin Petar, ne prestaje vapiti.

Nudi, kaže, stalni radni odnos, satnicu od 45 kuna, prijevoz, stimulaciju...

"Kod nas se i jede dobro, ima odojka i janjetine, gemišta i piva, dva puta dnevno kava na terenu, pa toga nikad nije bilo. Ali nitko neće - kaže. Zbog toga ne uzima nove poslove, niti radi s čvrstim rokom. Meni kao vlasniku nije bitno ima li završenu srednju školu ili nema, ne mora imati ni neko iskustvo, mogu ga obučiti, ali nitko ne želi doći", kaže Petar iz oglasnika za Jutarnji list.

Foto:Unsplash

Ovo nije nešto što se dogodilo preko noći, problem postoji već godinama. Grad Zagreb za zanimanje zidara 15 godina nudi stipendije učenicima. U prvome razredu ona iznosi 1000 kuna mjesečno, u drugome 1300, a u trećemu raste na 1600 kuna. Stipendije za upis nudi i niz drugih gradova, a nude se i državne. Tako Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta nudi mjesečnu stipendiju od 750 kuna.

...Hrvatskoj nedostaje socijalnih radnika, a jednom od dva postojeća studija socijalnog rada prijeti ukidanje...


Prema najavama ministra Darka Horvata, u sljedeće tri školske godine planirano je znatno povećanje iznosa stipendija - svaki upisani dobio bi godišnje 18 tisuća kuna. U istom razdoblju za poticanje gospodarskih subjekata za primanje učenika na naukovanje trebalo bi biti osigurano 50 milijuna kuna, a iznos maksimalne potpore povećat će se, najavljeno je, sa 150.000 na 500.000 kuna, objavilo je Ministarstvo, a prenosi Jutarnji list.

Osim za zidare, stipendija se nudi za niz drugih zanimanja, od bravara, staklara, tesara, elektroinstalatera, plinoinstalatera, vodoinstalatera...

MojFaks
Izvor: Jutarnji list
Foto: Pixabay


Još vijesti