Mojfaks.hr u Vijesti

Slučaj 'Kolinda na doktorskom': može li se studirati i obnašati predsjedničku dužnost?

Nije trebalo čekati dugo da vijest o studentici predsjednici Grabar-Kitarović pokrene lavinu komentara na društvenim mrežama.

30. studenog 2015 17:19
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Osim komentara Inoslava Beškera, koji je objavljen na portalu Jutarnjeg lista, najviše je ipak odjeknuo Facebook komentar Gvozdena Flege, \'još uvijek saborskog zastupnika i bivšeg ministra zaduženog za visoko obrazovanje\'.

Evo što joj je poručio:

"Gospođo Predsjednice,
Ovih dana mediji nas obavještavaju da se natječete za upis na doktorski studij jednog doktorskog programa Sveučilišta u Zagrebu. Kao još uvijek saborski zastupnik i nekadašnji ministar zadužen za visoko obrazovanje, želim vam zahvaliti što ste pokazali toliki interes za znanstveno usavršavanje i stjecanje titule dr.sci.

Svesrdno vam zahvaljujem što ste iskazali toliko povjerenje Sveučilištu u Zagrebu da će se ono, bez obzira što ste vi neprekidno Predsjednica države, pa i kada ste na fakultetu, prema vama odnosniti kao prema studentici a ne kao predsjednici, zahtijevati da redovito obavljate svoje studentske obveze, da će profesori objektivno evaluirati vaše studentske učinke a zahvaljujem i na tome što ste potaknuli novu praksu u akademski život, da voditelj poslijediplomskoga studija dočekuje studentice na ulazu u fakultet. Ako profesori toga studijskog programa ocijene da ste, kao
Predsjednica države, u stanju obavljati redovite studentske obveze i odluče odobriti vam upis, i njima treba –unaprijed- zahvaliti na odvažnosti i principijelnosti.

"Čestitam vam što ste Hrvatsku doveli do Guinessove knjige rekorda"

Čestitam vam što ste Hrvatsku doveli do Guinessove knjige rekorda jer ne znam ni za jednu državu kojoj bi predsjednik bio student odnosno studentica.

Uvjeren sam da ćete, kao čuvarica Ustava i zakona u Hrvatskoj, svaki puta kada s djelatnicima sigurnosnih službi budete redovito dolazili na nastavu i konzultacije, poštovati čl. 55. Zakona o znanstvenoistraživačkoj djelatnosti i visokom obrazovanju te od rektora ili dekanice zatražiti dopuštenje za dolazak policije na sveučilište, u "prostor sveučilišta [koji] je nepovrediv".

Jednako sam uvjeren da ćete, kao čuvarica Ustava i zakona, održavati punu –Ustavom zajamčenu- jednakopravnost s ostalim studentima, da ih vaše sudjelovanje u nastavi neće ni zbunjivati ni ometati te da ćete u odnosu i prema studentima i prema nastavnicima zatomiti svoj predsjednički autoritet, ako je takvo što uopće ustavno i zakonski dopušteno.

Nadasve sam uvjeren da ćete sa zainteresiranom javnošću i ubuduće dijeliti svoja studentska iskustva. I vi, kao i uprava sveučilišta i fakulteta, znate da osim Zakona o zaštiti osobnih podataka u ovoj državi postoje i Zakon o pravu na pristup informacijama, i Zakon o ustanovama kao i niz internih propisa koji propisuju pravo javnosti da zna što se događa u (javnim) ustanovama. Uz to, vi ste javna osoba pa javnost ima pravo znati što čini njihova predsjednica-studentica.

"Hrvatska ima Predsjednicu koja živi dva života"

Ponosan sam da Hrvatska ima Predsjednicu koja, zapravo, živi dva života. Birači su vas izabrali da budete Predsjednica države, koja ima što raditi 24 sata dnevno i 7 dana tjedno. Uz tako ispunjeni predsjednički život vi imate još jedan, u kojem nalazite vremena i za studiranje. Vi ste, nadam se, posve svjesni da je i doktorski studij (nastava, seminarski radovi, konzultacije, testovi, ispiti) odnosno znanstveno istraživanje radostan ali i mukotrpan "full time job", u kojemu, počesto, ni 24 sata dnevno nije dostatno za obaviti planirano.

A jednako sam uvjeren da ćete i ubuduće, zajedno sa svojim savjetnicima, pomno promišljati posljedice svojih odluka i čina.
"

"Iskorištava funkciju da bi došla do titule"

Ne treba naglašavati da su objavu prenijeli svi mediji, a mnogi se nisu libili podržati Flegino mišljenje. Jedna od osoba koje su se s njime složili je i SDP-ovka i bivša promatračica u Europskom parlamentu Tanja Vrbat Grgić koja se i sama našla u sličnoj situaciji: upisala je doktorat koji je ipak morala pauzirati jer zbog "saborskih obaveza, kao i obaveza promatrača u EU parlamentu jednostavno nisam mogla izvršavati korektno studentske obaveze koje traži taj doktorat. Nadam se da ću ga kad tad uspjet nastavit i dovršit.

Ali uz ovakav posao, život u dva grada, dijete, obitelj, jednostavno to nije ostvarivo. Ali naša KGK je WonderWoman očito, najviša državna funkcija, 2 djece... Baš bi me zanimalo koliko će zaista \'studirati\' i učiti. Ajd ti ostani ravnodušan kad ti PRH dođe na ispit ili kolokvij. Sve u svemu zaista neumjesno. Iskorištava funkciju da bi došla do titule!"


L.B./izvor: Facebook
foto: arhiva

Još vijesti