Mojfaks.hr u Vijesti

Smanjite broj popušenih cigareta i šalice ispijene kave – igrajte tetris!

Iako se Tetris po količini frustracija koje uzrokuje igračima ne može niti približiti “pokojnom” Flappy Birdu, također je stresna. Ako vam se zbog toga čini da će vas gurnuti preko ruba pa ćete poželjeti zapaliti, drmnuti nešto kratko ili isprazniti frižider u napadaju monstruma “munchiesa” – u krivu ste! Istraživanja pokazuju suprotno, objavljuje Netokracija.

5. ožujka 2014 12:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Određene teorije u psihologiji objašnjavaju do koje mjere naše žudnje ovise o vizualnim podražajima koje dobivamo, a istraživači sveučilišta u Plymouthu odlučili su sve provjeriti na 119 ispitanika.
Sudionici istraživanja su po dolasku u laboratorij ispunili upitnik u kojem su naveli žude li trenutačno za nečim (uglavnom za hranom, pićem, kavom ili nikotinom ), morali odrediti koliko je ta žudnja snažna i koliko je postojana mentalna slika koju imaju u glavi kad pomisle na to za čime žude.

Nakon toga, testna skupina posjednuta je za računala na kojima su igrali Tetris, dok je kontrolna skupina također završila za računalima, na kojima se samo činilo da se Tetris učitava, ali nikada nisu dobili priliku zaigrati. Obje radnje trajale su 3 minute, nakon čega su ispitanici ponovno odgovarali na ista pitanja kako bi se procijenio utjecaj podražaja koje je ova igra pružila.

Igranje Tetrisa u prosjeku je smanjilo njihovu žudnju za 24 %, stoji u studiji, što je statistički značajna promjena čak i kada se uzme u obzir mogućnost da ih je želja prošla sama od sebe. Tetris je sa svojim jakim i bazičnim bojama vrlo snažan vizualan podražaj koji, čini se, utječe na zatomljavanje drugih vizualizacija.

 Studija zaključuje: “Tetris  je smanjio slikovitost i učestalost mentalnih prikaza, kao i intenzitet žudnje.”

Kad vas sljedeći put uhvati šiza – krenite slagati kockice i štapiće.


L.B.

Još vijesti