Mojfaks.hr u Vijesti

Snježna karta otkriva: Kolike su šanse da nam ovaj Božić bude bijeli?

Ako se nadaš snijegu na Badnjak i očekuješ ga jednako nestrpljivo kao i poklone pod božićnom jelkom, pogledaj ovu zanimljivu kartu koja otkriva kolike su šanse da nam ovaj Božić bude zaista bijeli!

23. prosinca 2015 11:35
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

"Kad sam počeo izrađivati ovu kartu, bio sam zbilja iznenađen činjenicom da je bijeli Božić u Europi zaista rijedak: manje od 10% Europljana živi na područjima na kojima za Božić pada snijeg", objasnio je Redditovac Haayoaie koji je i objavio plodove svoga rada. "Osobno sam uvijek mislio da je fenomen bijelog Božića mnogo češći jer se ovaj blagdan gotovo uvijek percipira kao period u godini kad zabijeli snijeg."



Nije li onda zbilja čudno da gotovo cijela Europa sanja o bijelom Božiću te da većina božićnih priča, filmova, čestitki i dekoracija uključuje snijeg?

Još je neobičnija statistika koja kaže da su šanse za snijeg u Madridu jednake kao u Dublinu: samo 2%! Osim toga, mnoga mjesta za koja biste očekivali da će sigurno zabijeliti snijeg za Božić (poput Kopenhagena, Beča, Reykjavika ili Stockholma) zapravo su prekrivena snijegom u božićno vrijeme tek u 50% slučajeva.



U Velikoj Britaniji ovo povezivanje Božića sa snijegom možda ima veze s pričama Charlesa Dickensa. Ako je vjerovati QI-u: "Slučajno se dogodilo da je prvih osam godina života Charlesa Dickensa padao snijeg što objašnjava zašto je u njegovim pričama Božić uvijek bijel i snježan."

Istina je da je London imao samo 4 bijela Božića tijekom čitavog 20. stoljeća: 1927., 1938., 1970., i 1981. godine, što pokazuje da je šansa za snijeg od 4% poprilično točna za ovo područje.

Što se Hrvatske tiče, karta pokazuje da su šanse nešto bolje: od 10-24%!

L.B./izvor: brilliant maps
foto: Freeimages, brilliant maps

Još vijesti