Mojfaks.hr u Vijesti

Spavaj do podneva – 'noćne ptice' su pametnije i kreativnije

Onaj osjećaj kad se napokon probudiš i shvatiš da kasniš na posaopredavanjeu školuna sastanak ne mora ti nužno nabiti osjećaj grižnje savjesti!

16. veljače 2016 15:05
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kako reći mami da si bio/bila budna do 2 ujutro jer si učio/la kako se obrađuju fotke u Photoshopu, pišeš seminar za koji si baš tada dobio/la inspiraciju ili zato jer si se toliko začitao/la da si zaboravio/la na vrijeme?

Vjerojatno neće biti sretna ako s njom podijeliš tu informaciju, a slično će reagirati i tvoj profesor s kojim si dogovorio/la konzultacije ili tvoj šef jer naravno da nema razumijevanja za zaposlenike koji kasne na posao.

Nikoga ne zanimaju tvoje isprike, samo žele da napokon odrasteš i počneš (gdje već trebaš) dolaziti na vrijeme.


Pa što ako ti svi govore da si budan/na do kasno kao ćuk ili aktivan/na samo noću kao sova!

Ako se prepoznaješ u ovom opisu, onda ti je život zasigurno dosad bio jedan neprekinut niz neugodnih situacija, objašnjavanja zašto kasniš, što te držalo budnim/budnom do sitnih jutarnjih sati i zbog čega si trenutno iscpljen/a. Ako ne možeš ugasiti svoju lampicu kraj kreveta kad i svi drugi ljudi jer si baš tada najkreativniji/a i najproduktivniji/a, onda se odmah učlani u klub inteligentnih ljudi, barem ako je suditi po istraživanju o kojemu piše Huff Post.

Osobe koje nemaju "normalne" (točnije – uobičajene) periode spavanja pametnije su, pokazalo je ovo istraživanje. A osobe koje žive drugačije najčešće su najinteligentnije i najprogresivnije u društvu.

Još je jedna studija potvrdila ove zaključke. Znanstvenici sa Sveučilišta u Madridu proučavali su navike spavanja tisuću studenata i studentica. Otkrili su da oni koji kasnije odlaze u krevet i kasnije se bude postižu bolje rezultate na testovima induktivnog zaključivanja, koje je povezano s inteligencijom.

Barem je to pokazala i studija Katoličkog sveučilišta Svetog Srca u Milanu nakon što su ispitali 120 različitih žena i muškaraca jesu li noćni ili jutarnji tip osobe. Nakon odgovora na to pitanje, znanstvenici su zamolili ispitanike da riješe tri testa kojima su mjerili njihovu kreativnost i to na temelju originalnosti, razrađenosti, fleksibilnosti i fluidnosti. "Noćne ptice" rasturile su ove testove, a jutarnje osobe borile su se da sakupe 50% bodova.


Pa što ako je već podne?! Hoću još spavati...

Glavna autorica ovog istraživanja, Marina Giampietro, vjeruje da se ta dodatna kreativnost može pripisati "nekonvencionalnim osobama koje imaju sposobnost pronalaženja alternativnih i originalnih rješenja".

Osim toga, ranoranioci posustaju u drugoj polovini dana! U studiji 15 ekstremnih ranoranilaca i 15 ekstremnih "noćnih ptica", koje je provedeno na Sveučilištu u Liegeu u Belgiji, izmjerena je moždana aktivnost ranoranilaca i onih koji su ustali 10,5 sati kasnije. Obe skupine bile su jednako produktivne nakon buđenja, ali 10 sati kasnije ranoraniocima se moždana aktivnost u dijelu mozga koji je zadužen za održavanje pažnje i fokusa smanjila u odnosu na moždanu aktivnost "noćnih ptica".

Još jedna studija pokazala je da osobe koje kasno ustaju imaju niže razine kortizola u tijelu koji je glavni hormon stresa, ali i rjeđe pate od bolova u mišićima, prehlade i glavobolja. Također su i manje mrzovoljni!

Stoga kad sljedeći put čujete onu "tko rano rani, dvije sreće grabi", odmahnite rukom i vratite se u krevet!

L.B./izvor: The Hustle
foto: Pixabay

Još vijesti