Mojfaks.hr u Vijesti

Split i Dubrovnik raspisali natječaje za dodjelu stipendija – provjerite što vam treba za prijavu

Za studente slabijeg imovinskog stanja Split je osigurao novčanu potporu za akademsku godinu 2018.2019., a Dubrovnik dodjeljuje stipendije studentima u čak pet različitih kategorija.

23. listopada 2018 11:58
Split i Dubrovnik raspisali natječaje za dodjelu stipendija – provjerite što vam treba za prijavu

Split i Dubrovnik raspisali natječaje za dodjelu stipendija – provjerite što vam treba za prijavu Foto: MojFaks

Za mjesečne potpore za školovanje srednjoškolaca i studenata slabijeg imovinskog stanja, Grad Split je u Proračunu i ove godine osigurao dva milijuna i sto tisuća kuna, stoji na službenoj internetskoj stranici Grada Splita. Poziv za dodjelu stipendija objavljen je na linku, a studenti se mogu prijaviti do 30. travnja 2019. godine.

Izvor: Pixabay

Zainteresirani učenici i studenti koji ispunjavaju uvjete iz poziva mogu se za primanje naknade javiti do kraja travnja, ali važno je naglasiti da prijava podnesena do 30. studenog 2018. godine omogućava početak stipendiranja za učenike od rujna 2018. godine, odnosno za studente od listopada 2018. godine. Sve prijave podnesene nakon 30. studenog realizirat će se od mjeseca podnošenja i za učenike i za studente.


...Krenuo natječaj za dodjelu 10 tisuća državnih stipendija – provjerite kako se prijaviti i koji su uvjeti!...


Studentima koji studiraju na splitskom Sveučilištu pripada 800 kuna mjesečno, a 1000 kuna namijenjeno je onima koji studiraju izvan Splita. Financijska je to pomoć koja će učeničke i studentske dane olakšati kako učenicima i studentima tako i njihovim obiteljima. Prošle godine pravo na financijsku potporu ove vrste ostvarilo je 286 splitskih učenika i studenata. Važno je napomenuti kako pravo ostvare svi koji ispunjavaju uvjete, pa bi zaista bila šteta da se propuste prijaviti na poziv.

Izvor: Shutterstock

Više detalja o natječaju saznajte na stranici www.split.hr.

Dubrovnik dodjeljuje stipendije po različitim kategorijama


Grad Dubrovnik
dodjeljuje pet vrsta stipendija učenicima i studentima za akademsku godinu 2018./2019. u sljedećim kategorijama: studentske stipendije nadarenim studentima, stipendije studentima osobama s invaliditetom, stipendije učenicima i studentima iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, stipendije učenicima i studentima koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata i stipendije učenicima i studentima u deficitarnim zanimanjima, piše na dubrovnik.net.

Izvor: Pixabay

Za nadarene studente dodjeljuju se ukupno 22 stipendije:

- 12 stipendija u području prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti te području biomedicine i zdravstva

- 8 stipendija u području društvenih i humanističkih znanosti

- 2 stipendije u umjetničkom području sukladno Pravilniku o znanstvenim i umjetničkim područjima, poljima i granama ("Narodne novine", br. 118/09., 82/12. i 32/13).

Za učenike i studente deficitarnih zanimanja dodijelit će se ukupno 16 stipendija, 5 stipendija učenicima i 11 stipendija studentima. Za studente tri stipendije za magistra matematike nastavničkog smjera , tri stipendije za magistra edukacijska rehabilitacije, dvije stipendije za magistra informatike nastavnički smjer, dvije stipendije za smjer doktor medicine, te jedna stipendija za magistra fizike nastavnički smjer. Za učenike i studente iz obitelji slabijeg imovinskog stanja dodijelit će se ukupno 16 stipendija, 6 učeničkih i 10 studentskih onima koji, uz ispunjavanje ostalih uvjeta natječaja, ispunjavaju i utvrđen uvjet prihoda.

...Sastavili smo popis natječaja za stipendije u različitim dijelovima Hrvatske – prijavite se i ostvarite novčanu potporu za novu akademsku godinu...


Studenti koji su osobe s invaliditetom pravo na stipendiju mogu ostvariti ako, uz ispunjavanje ostalih uvjeta natječaja, njihov stupanj tjelesnog oštećenja iznosi  50% ili više, ili su korisnici osobne invalidnine sukladno odredbama važećeg Zakona o socijalnoj skrbi. Stipendije mogu ostvariti i učenici i studenti koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata, uz ispunjavanje svih uvjeta natječaja.

Izvor: Unsplash

Iznosi stipendija koje će se dodijeliti je:

- za studente koji se školuju u Dubrovniku – 600,00 kuna mjesečno (osim za mjesece srpanj i kolovoz),

- za studente koji se školuju izvan Dubrovnika – 1 000,00 kuna mjesečno (osim za mjesece srpanj i kolovoz).

Natječaji su otvoreni do 6. studenoga 2018. godine, a cjelokupne uvjete za ostvarivanje stipendija i popis potrebne dokumentacije možete pogledati ovdje.

Ivana Petrić
izvor: split.hr/dubrovnik.net
foto: Pixabay

Još vijesti