Mojfaks.hr u Vijesti

‘Stari’ studenti prešli na bolonju: platili godinu, a nisu imali priliku polagati ispite

Među oko 1000 studenata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku koji su u listopadu, na osnovi preporuke Senata, zbog predugog studiranja morali s nekadašnjeg, starog četverogodišnjeg sustava prijeći na novi, bolonjski, našlo se i 55 studenata Ekonomskog fakulteta.

2. veljače 2015 11:48
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Iako su tada platili godinu u punom iznosu od 5500 kuna za izvanredne studente, gotovo četiri mjeseca poslije, tvrdi desetak njih koji su se obratili redakciji Glasa Slavonije, nije se dogodilo gotovo ništa, zbog čega su vrlo nezadovoljni.

Budući da sam trebao položiti više od jednog ispita, dobio sam obavijest da se moram prebaciti na bolonju i da, prema položenim ispitima, mogu upisati 3. godinu preddiplomskg studija. Tada su mi rekli da ću u međuvremenu iz studentske referade dobiti obavijest o rasporedu nastave za nas i razlici ispita koje moram položiti. Međutim, ništa se nije događalo pa sam protekloga tjedna otišao na fakultet pitati gdje mi je indeks i ima li kakvih novosti. No gospođe u referadi zbunjeno su me gledale i nisu imale pojma u kojoj je to fazi. Samo mi je jedna rekla da će u ponedjeljak, 26. siječnja, biti održana sjednica Fakultetskog vijeća na kojoj će donijeti neku odluku o našim slučajevima”, ističe jedan ogorčeni “stari” student ekonomije.

Međutim, na toj sjednici su članovi Vijeća odlučivali samo o razlikama ispita koji se moraju polagati, ali nisu razmatrali druge probleme.

Drugim riječima, ispada da smo svi mi platili pet i pol tisuća kuna, a otišao nam je čitav semestar a da nismo imali šanse polagati ispite! Pitam, hoće li nam u ovakvoj situaciji netko od nadležnih s fakulteta priznati ovo plaćanje i za sljedeću godinu ili bar jedan semestar jer ovako nam je \'pojeden\'. Kao da već nije bilo dosta što smo morali prijeći na bolonju i dobiti niz novih ispita plus produženo studiranje”, dodaje druga ogorčena studentica.

Dekan Ekonomskog fakulteta, Vladimir Cini ustvrdio je kako je sve regularno. “Ne ulazim u njihovu konverzaciju s kolegicama iz referade, ali pravila su jasna. Oni su platili pet i pol tisuća kuna za jednu akademsku godinu koja je sada otprilike na polovici. Trebali su se informirati kada su predavanja iz predmeta koje još moraju položiti te konzultirati te profesore kako bi vidjeli koliko moraju pohađati predavanja i na koji će način položiti ispite. Same ispite nisu još mogli polagati jer je prvi redoviti ispitni rok na redu tek u veljači i mogu izići na njega. Nitko ih ni za što nije zakinuo, a rokovi nakon toga bit će možda u travnju i sigurno u lipnju”, odgovara Cini.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: Facebook@EfosFunPage

Još vijesti