Mojfaks.hr u Vijesti

Štednja u studentskim danima: istraživanje pokazalo koliko studenti šparaju

Poticana stambena štednja ili otvorena štednja s malim uplatama najbolji su modeli ulaganja za nas - ocjenjuje 66% studenata koji su mogli odabrati ili sami predložiti štednju kakvu smatraju prikladnom za svoj standard i potrebe.

15. listopada 2014 12:54
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Rezultat je to istraživanja Hrvatske poštanske banke u suradnji s Financijskim klubom, udrugom studenata Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, u kojem je 120 studenata odgovaralo na pitanja o štednji, financijama i ekonomiji.

Većina studenata ima određenu štednju. Naime, 67% ispitanika odgovorilo je da njihovi roditelji ulažu ili su ulagali za njih, a 33% nema nikakvu štednju. Štednja u bankama je uvjerljivo na prvom mjestu, stambena štednja i ulaganja u dobrovoljne mirovinske fondove je izjednačena, a slijede životna osiguranja.

Najviše sudionika istraživanja, njih 66%, ocjenjuje da otvorena štednja s mogućnošću malih uplata te stambena štednja predstavljaju najprimjerenije modele ulaganja za studente. Kroz komentare studenti poručuju da bi poticana stambena štednja osmišljena za studente mogla motivirati njihove generacije na takav oblik ulaganja.

Investicijski fondovi dobili su 18% glasova dok je, recimo, štednja kod kuće prošla s minimalnih 1%.

L.B./izvor: HPB
foto: sxc.hu

Još vijesti