Mojfaks.hr u Vijesti

Stipendije za izvrsnost: pismo studenta koji tvrdi da su zakinuti studenti nižih godina studija

Na mail studentskog portala esava.info je pristigao opširniji tekst anonimnog studenta koji smatra kako je učinjena velika nepravda studentima koji su se prijavili na natječaj za stipendiju Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2014.2015. u kategoriji stipendije za izvrsnost.

2. lipnja 2015 23:59
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

S istim se problemom obratio Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta i Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu, međutim, oni odbijaju ozbiljno shvatiti problem te se iz istog nastoje izvući. Dijelove razgovora možete vidjeti u nastavku:

Poštovani,

pregledom dokumentacije koju nam je Sveučilište u Zagrebu dostavilo vezano uz provedbu Natječaja za dodjelu stipendija redovitim studentima Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2014./2015., utvrdili smo da se u Natječaju navode opći kriteriji: kriteriji za uspješnost u studiju (prosjek svih ocjena, ukupno stečeni ECTS bodovi, te viša godina studija uz kraće vrijeme studiranja) i dodatna postignuća.

Nadalje, u Natječaju je navedeno da pravo prijave na Natječaj nemaju studenti koji su upisali prvu godinu prve razine studija, a uz gore navedeni podatak da je jedan od kriterija za uspješnost viša godina studija uz kraće vrijeme studiranja, proizlazi da je iz Natječaja jasno da se prioritet daje višim godinama.

Natječaj je raspisan na temelju Odluke Senata sa sjednice održane 10. ožujka 2015., a u zapisniku navedene sjednice stoji da je prijedlog Natječaja jednoglasno prihvaćen.

Kako se Vaš prigovor odnosi na upitnost kriterija koje je prihvatio Senat, a članove Senata čine predstavnici nastavnika svih područja i predstavnici studenata, s tim da studentski predstavnici imaju pravo stavljanja veta na sva pitanja od posebnog interesa za studente, upućujemo Vas da se obratite i studentskim predstavnicima.

S poštovanjem,
Uprava za visoko obrazovanje
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta

“Na stipendiju sam se prijavio i ja. Student sam 3. godine FER-a te imam visok prosjek. Već 2 godine za redom sam dobio stipendiju za izvrsne studente. Međutim, ove godine istu stipendiju nisam dobio te sam se na odluku žalio, prvenstveno jer me je zanimao razlog ne dobivanja iste”, navodi student u svom tekstu.

“Odgovor koji sam dobio me je strašno razljutio. Naime, Sveučilište u Zagrebu je ove godine odlučilo primijeniti svoj vlastiti sistem za dodjelu stipendija za izvrsne koji je strašno loš i nepravedan. Navedeni sistem gotovo u potpunosti isključuje studente nižih godina iz natječaja zahvaljujući lošem sistemu bodovanja.

U tekstu ovogodišnjeg natječaja kojeg možete naći ovdje, ne specificiraju po kojem će kriteriju dodjeljivati stipendije za izvrsnost, međutim, navode da će se on sastojati od uspješnosti studenta na fakultetu i dodatnih postignuća. Dodatno, student mora, da bi se prijavio za stipendiju, biti među 10% najboljih studenata.

Ispostavilo se da su studente bodovali množeći ukupan broj osvojenih ECTS-a puta prosjek studenta. Dodatne bodove student je mogao dobiti za određene nagrade. Formula ovog bodovanja dana je ispod:

brojBodova = brojOsvojenihECTS-a * prosjek + dodatniBodovi

Na prvi pogled ništa strašno, međutim pogledajte popis dobitnika:

Ovo je popis dobitnika s FER-a. Imena sam izostavio. Crveno označen je posljednji student koji je dobio stipendiju.
Stipendiju su osvojili isključivo studenti diplomskog studija. Ne samo to već su svi studenti diplomskog studija na FER-u koji su se na stipendiju prijavili osvojili istu. Ovo je rezultat sramotno lošeg sustava bodovanja studenata.
Kako bi Vam detaljnije dočarao ovaj problem okrenimo se matematici. Kako vrlo mali broj studenata ostvaruje dodatne bodove zbog različitih nagrada te kako ukupan broj bodova ovisi daleko više o prvom djelu gore dane formule, zanemarimo za sada dodatne bodove.

Tako se broj bodova računa formulom:

brojBodova = brojOsvojenihECTS-a * prosjek

Jasno je da će studenti viših godina imati prednost međutim pogledajmo koliku prednost. Prag je ove godine na FER-u iznosio 693 boda. Redoviti studenti 1., 2., 3., 4. i 5. godine imaju respektivno 0, 60, 120, 180 i 240 osvojenih ECTS-a uz moguće vrlo male varijacije. Prema ovome pogledajmo koji prosjek studenti ovih godina moraju imati kako bi dobili stipendiju.

1. godina – nemoguće
2. godina – 693/60 = 11.55
3. godina – 693/120 = 5.775
4. godina – 693/180 = 3.85
5. godina – 693/240 = 2.8875

Znači, studenti druge i teće godine nisu niti teoretski mogli osvojiti stipendiju, dok su studenti četvrte i pete godine istu dobili bez obzira na prosjek.
 
Naime, studenti 4. i 5. godine koji se nalaze u prvih 10% imaju veće prosjeke od gore navedenih. Drugim riječima, bilo koji student s 4. i 5. godine, koji se prijavio za navedenu stipendiju je istu dobio, dok NITI JEDAN student s 2. i 3. godine istu nije dobio. Studenti nižih godina istu mogu osvojiti isključivo ako se prijavi manji broj starijih studenata od broja dodijeljenih stipendija.
 
Ovaj sistem je toliko loš da je čak vrlo teško naći slučaj u kojemu student treće godine može dobiti stipendiju, dok je student druge godine nikako ne može dobiti. Maksimalan broj bodova zbog prosjeka koje student treće godine može imati je 120*5.0 = 600. Takav student na FER-u ne bi dobio stipendiju. Zamislite da dođete najboljem studentu generacije treće godine i kažete mu da nije zaslužio stipendiju za izvrsne studente, dok je istu mogao dobio student pete godine s prosjekom 2.8875.
Dakle da student treće godine s 5.0 dobije stipendiju istu student mora na neki način skupiti dodatne ECTS bodove ili osvojiti neku od nagrada. Student druge godine nikako ne može dobiti stipendiju.

Navedena stipendija u potpunosti disproporcionalno pada na studene viših godina zakidajući studente druge i treće godine. Ovo nije navedeno u natječaju te zbog toga svi studenti povrijeđeni ovom odlukom imaju pravo žalbe. U natječaju piše da će stipendiju dobiti izvrsni studenti, a ne studenti 4., 5. i 6. godine koji su među 10% najboljih studenata, kao što je izvedeno. 
 
Teško je vjerovati da bi itko mogao i na trenutak pomisliti da je ovaj sustav bodovanja dobar. I onda ga Sveučilište u Zagrebu odluči primijeniti. Očito je da je ova odluka donjeta bez imalo razmišljanja o sistemu bodovanja ili njegovim posljedicama. I u takvoj situaciji apsolutnog nemara umijesto da Sveučilište u Zagrebu odluči primijeniti neki pouzdan i već korišten sistem bodovanja oni se odluče na ovaj.
 
Ja ovu stipendiju ne mogu više dobiti, niti mogu dobiti bilo koju drugu za ovu akademsku godinu jer je stipendija objavljena tek 10.3.2015. dok su rezultati objavljeni 14.4.2015. godine. Daleko prekasno da se student prijavi na neku drugu stipendiju za tekuću akademsku godinu. Moj cilj nije imovinska korist nego ispravljanje nepravde i poziv na odgovornost krivaca, kako u razgovoru s Sveučilištem u Zagrebu nisam uspio ostvariti isto.

Razgovarao sam i sa Sveučilištem u Zagrebu preko službene email adrese zivko.ivanda@unizg.hr, međutim, bez ikakvog uspjeha. Kolega je u potpunosti pobijao nepoštenost gore navedenog sistema.

Argument da je u natječaju navedeno da će se u obzir uzeti stečeni broj ECTS bodova je ispravan. Međutim, ovo je istinito za apsolutno sve natječaje za dodjelu stipendija studentima! Zaključiti iz ovog argumenta da će se u potpunosti bazirati na osvojenim ECTS bodovima je pogrešan”, navodi se na kraju teksta.

L.B./izvor: esava.info
Foto: arhiva, esava.info

Još vijesti