Mojfaks.hr u Vijesti

Što je danas Harvard to je sutra Peking

Kina će za desetak godina imati najprestižnije Sveučilište na svijetu. Već danas sveučilite u Pekingu ima studentske kampuse opremljene sa luksuznim kupaonicama za svaku sobu i flat screen televizorima...

4. studenog 2010 14:28
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Vlasti u Pekingu ulažu ogromne svote novca ne bi li digli rejting lokalnog sveučilišta. Zemlja dovodi najbolje profesore iz Hong Konga u glavni grad, a i sve je veći broj inozemnih studenata. Do 2020. žele ih imati 150.000 tisuća, što je duplo više nego danas. Također, procjenjuje se da će sljedeće godine Kina imati najviše prijavljenih patenata u svijetu. Dakle, ulaganje u znanost i tehnologije veće je nego ikada prije i debelo konkurira najjačim zapadnim silama.

Učenje kineskog? O da!

Najbrže razvijajućoj svjetskoj ekonomiji nije danas nikakav problem pozvati vrhunske učitelje engleskog jezika u svoje visokoškolske ustanove. Plaće su im astronomske. 16.000 funti mjesečno iliti preračunato – cca 134.000 kuna. S druge strane, pravo je vrijeme za učiti kineski i usput zasjesti na masnu stipendiju. Programi i novčana pomoć za strance koji ga žele učiti vrlo su izdašni, a da ne pričamo kako sa solidnim znanjem engleskog i nekakvim znanjem kineskog možete tamo birati poslove žmirećki.

Kina se trsi promijeniti imidž proizvođača tekstilnog smeća i sastavljača gadgeta za zapadne brandove. Sve se više ulaže u zelene tehnologije, farmaciju i softverski injženjering. Za sada još zaostaju zbog lošeg srednjoškolskog sustava koji je ideološki skučen, visokim postotkom plagiranja i prilično lošim znanjem engleskog, čak i kod vrhunskih studenata i stručnjaka. No sve to polako će odnijeti bujica para na kojoj plovi kinesko ministarstvo obrazovanja.

Krešimir Dujmović

Pročitajte još...

Kineskim studenticama seks je poslovna prilika


Još vijesti