Mojfaks.hr u Vijesti

Što možeš kupiti za iznos školarine koju plaćaš na privatnom faksu?

Odluka o upisu na faks je uvijek teška. No, ti ne želiš biti poput drugih. Želiš biti iznad svih. Stoga si spreman iskeširati od 15 do 35 tisuća kuna za akademsku godinu nekog privatnog učilišta na koje idu samo najbolji.

11. veljače 2016 16:36
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Znači ti si jedan/na od tih: za vrhunsko obrazovanje spreman/na si zadužiti sebe, roditelje i baku. Pokazat ćemo ti da taj novac (u prosjeku 25.000 kuna) možeš puno pametnije uložiti.

Kad bi sve te novce koje ćeš potrošiti na školarinu nekog privatnog fakulteta stavio/la na jednu pozamašnu hrpicu, evo što bi si sve mogao/la priuštiti:

Vino


foto: Tumblr.com

Kad već želiš živjeti na visokoj nozi, čini to sa stilom. Vino je oduvijek bilo više od alkoholnog pića. Stoga, ako kupiš i najskuplja vina na tržištu moći ćeš u svojoj sobi imati mali vinski „podrum“ s desetak različitih vrsta.

Luksuzni restoran



Prije dobre kapljice valja dobro i pojesti. Luksuzni restorani su idealna mjesta za to. Normalni slijed jela za jednu osobu košta tristotinjak kuna, što će te s tvojim budžetom činiti stalnim gostom 83 dana u godini (ako jedeš jednom dnevno).

Putovanje


foto: jungletribe.com/hr

Oduvijek si htio biti tamo gdje tvoji prijatelji nikad neće moći. Hajde, kreni. Vrlo je jednostavno. Tih 25.000 kuna uplati u turističku agenciju i moći ćeš ići 14 dana na Maldive. Nije li to prekrasno?

Stanarina


foto: wikipedia.org

Zašto bi trpio svoje roditelje ili kolege u domu dok prave nepodopštine? Unajmi stan. Renta košta od 300 do 350 eura s režijama. Miran si barem pola godine (ako u to uračunamo da moraš nešto pojesti i imati s čim obrisat\' guzicu). Sve što ti treba su debela izolacija i još deblji živci susjeda.

Starački dom


foto: Tumblr.com

Želiš svoj dom samo za sebe? Nema frke, potrpaj starce u starački dom. Ionako su stari. Imat ćeš novca za tri mjeseca njihova boravka tamo, a ostatak će nadoknaditi njihove plaće(ako ipak nisu toliko stari) ili penzije. Olakotna je okolnost što će se tamo o njima brinuti bolje nego što bi ti ikad mogao.

Brod


foto:
njuskalo.hr

Kad ideš na more onda zaista želiš biti na moru. Kupi brodić. Vozi se s prijateljima ili curom/dečkom prema zalasku sunca. Ako nemaš ni prijatelja ni curu/dečka uvijek možeš gaziti Čehe koji su na luftićima otplutali daleko od obale.

Služavka



Učestale kritike roditelja da su previše radili za tebe možeš riješiti jednim potezom. Zaposli služavku. Imat ćeš čiste gaće, dupe i što već sve treba, a time ćeš dobiti i zahvalnost staraca. Ali nemoj je zaboraviti platiti. Barem tri soma mjesečno, dovoljno da te služi kroz ostatak godine dok nisi na moru.

Upis na državno sveučilište



Gledaš tih 25.000 kuna na stolu koje bi spržio na jednu godinu pranja mozga i razmišljaš o tome kako si zapravo mazohist. Odlučiš ipak upisati državni faks. Logika je jednostavna. Imaš dovoljno novca da platiš prenošenje ECTS bodova na svim godinama studija. Ako to shvatiš, onda nisi toliko glup da padneš sve ispite i platiš punu školarinu.

Mercedes


foto: njuskalo.hr

Ako tvoj rođo iz Čitluka može imati Mečku jer je tri mjeseca kopao kanale u Njemačkoj, onda možeš i ti, koji nikad ništa nisi radio u životu. Ne želiš biti poput „raje“ – jesti na iksicu ili, nedajbože, vozat se tramvajima na faks. Kupi Mečku, možda pokupiš i koju „mačku“.

Budi kao George Best


foto: quotesgram.com

Milan Dalmacija
foto: Pixabay

Još vijesti