Mojfaks.hr u Vijesti

Strah od javnog nastupa? Evo kako ga pobijediti!

Snažno lupanje srca, drhtanje glasa, suho grlo i znojni dlanovi – sve su to ružni simptomi koji prate svakog tremaša prije javnog nastupa. Od straha od javnog nastupa pati velik broj ljudi, a uz par trikova i ti možeš savladati svoju tremu pred velikom publikom.

27. veljače 2015 14:48
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Trema prije javnog nastupa je normalan osjećaj  i teško ga se u potpunosti riješiti. Kod straha od javnog nastupa tvoj najbolji prijatelj je priprema. Uzmi tri dana za pripremu: uvježbaj dobro tekst i dovoljno se informiraj o temi. Što sigurniji budeš u sebe, trema će biti manja.

Iako se treme ne možeš u potpunosti osloboditi, ovih nekoliko savjeta će ti pomoći ublažiti ju.

Pazi na stil rečenice
Postoji velika razlika između rečenica koje treba izgovoriti naglas i onih na papiru. Poanta je da za prezentaciju ili javni nastup sastaviš što jednostavnije rečenice koje će, kada ih izgovoriš, svima biti jasne. Bitno je da su rečenice i tebi jednostavne za izgovoriti. Uz tremu koju imaš, ne treba ti još i izgovaranje kilometarskih rečenica i petljanje jezika.

Priprema
Priprema je najbitnija u borbi protiv treme. Dobro se upoznaj s temom o kojoj govoriš i uzmi si barem tri dana vremena da ju istražiš. U pripremi je spas!

Vježbaj govor naglas

Ovo je veoma važna stavka. Vježbaj svoj tekst naglas pred ogledalom, frendovima ili obitelji. Posebno nauči dijelove govora koji te zbunjuju i pojednostavi rečenice koje ne možeš izgovoriti.

Bez gaziranog pića

Jutro prije javnog nastupa pojedi nešto, ali nemoj piti gazirana pića jer će ti usta biti suha, a od kofeina ćeš postati nervozan.

Duboko diši!

Slobodno si uzmi minutu pauze prije samog izlaganja. Duboko diši i preleti brzo preko papira. Ako ti srce jako udara, ovo će ga malo smiriti. Ako to učiniš kako treba, možeš djelovati i jako profesionalno.

Glas ti drhti
Ako kreneš pričati i shvatiš da ti glas drhti, napravi malu pauzu, pročisti grlo i duboko udahni.

Fokusiraj se
Odaberi jednu osobu u pozadini u koju ćeš gledati za vrijeme cijelog nastupa. To pomaže mnogim govornicima koji imaju tremu.

Vježbom do savršenstva!
Najbitnije je da te trema od javnog nastupa ne obeshrabri. Izlaži se što više takvim situacijama jer ćeš jedino tako pobijesditi svoj strah. Što više vježbaš, to ćeš biti sigurniji u sebe i opušteniji.

I.Č.
FOTO: Shutterstock

Još vijesti