Mojfaks.hr u Vijesti

Student odgovorio Ljilji Vokić: 'Napuštamo Hrvatsku jer moramo'

Nekadašnja ministrica prosvjete Ljilja Vokić je u intervjuu, povodom svog odlaska u mirovinu, za Večernji List progovorila o reformi obrazovanja, obvezama studenata i visokim učilištima u Hrvatskoj.

24. lipnja 2015 13:17
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Između ostalog izjavila je \'Diplomiranim studentima uvela bih obvezu da u Hrvatskoj odrade onoliko godina koliko su besplatno studirali. Medicina je, na primjer, skup studij, puno košta hrvatsku državu, oni ga završe i odu iz zemlje. Mislim da trebaju odraditi ono što im je država platila\', a to je izazvalo različite reakcije studenata.

Jedan od njih je i Karlo, student Pravnog fakulteta u Splitu, koji se oglasio na društvenim mrežama, a njegov komentar prenosimo u cijelosti:

\'Gospođa Vokić ima svoj stav, citiram:"Diplomiranim studentima uvela bih obvezu da u Hrvatskoj odrade onoliko godina koliko su besplatno studirali. Medicina je, na primjer, skup studij, puno košta hrvatsku državu, oni ga završe i odu iz zemlje. Mislim da trebaju odraditi ono što im je država platila."

S tim se nikako ne mogu složiti. Vaši ( kolege čitaonica ovog članka ) i moji kolege studiraju na različitim fakultetima. Dopustite mi da za primjer uzmem pravni studij. Plaća se razlika po prenesom ili upisanom ECTS bodu, ovisi od fakulteta do fakulteta, autonomija Sveučilišta, različiti statuti itd... Na PFZGu, koliko je meni poznato, je jedan ECTS bod 120 kuna, na PFRIu je 90 kuna. Recimo da predmet ima po 8 ECTS bodova to je 120x8=960 kuna. Samo za jedan predmet. U RI bi ispalo 720 kuna za predmet od 8 ECTS bodova. Ugl, nebitno, poanta je da se plaća po ECTS bodu. To je za redovne studente. Oni, ukoliko ne ostvare određen broj ECTS bodova i određeni prosjek ( ovisi o statutima fakulteta ) plaćaju fakultetu te bodove plus naravno upisnina svake godine. Izvanredni studenti ( koji jednog dana će biti diplomirani studenti ) automatski plaćaju cijelu godinu. Recimo da godina ima 60 ECTSa to je 120x60=7200 kuna odmah plus upisnina, neka je 300 kuna primjera radi. Dakle izvanredni student na PFZGu plaća 7500 kuna godinu, ako završi u roku ( 5 godina ) to je samo za faks 37 500 kuna. Ako završi u 5 godina. Ako ne i više onda. Za redovne je manje. I tako svaki fakultet ima svoja pravila za plaćanje. Okej, fakultet se plaća nije besplatan. To smo riješili.

Sad uzmite osnovne životne potrebe koje plaćaju roditelji ( najčešće ). Odjeća, hrana, obuća, izlasci, džeparac, pokaz, članarine u klubovima, knjižnicama ( tipa NSK ) itd... Što mislite koliko to košta? Za one koji žive s roditeljima lakše je, oni koji ne studiraju u matičnom gradu još plaćaju ( uz sve navedeno ) najam stanova, učeničke i studentske domove, režije itd... Ali hej, studiranje nije samo plaćanje troškova fakulteta nego i životnog razdoblja dok si student. I to košta isto.

Studiji se financiraju i iz državnog proračuna, ne samo iz onoga što studenti plaćaju fakultetu. A državni proračun se financira iz doprinosa, pristojbi, poreza, trošarina itd... I to sve plaćamo mi. Evo, ja neki dan išao sam riješiti vozičku i paf 180 kuna u državni proračun. Iz toga se isto financira studij, dakle studij plaćamo posredno, na fakultetu neposredno.

Ako se planira zadržati studente nakon završetka studija u HR, zakonski, taj zakon bi pao na Ustavnom sudu. Krši se direktno čl. 32. koji kaže:"Svaki državljanin Republike Hrvatske ima pravo u bilo koje doba napustiti teritorij države i naseliti se trajno ili privremeno u inozemstvu i bilo kada se vratiti u domovinu." O tome bi odlučivao Ustavni sud, ja bih prvi pokrenuo zahtjev za ocjenu ustavnosti takvog zakona, ako treba i na Europski sud za ljudska prava bih išao. No way da mene netko prisilno zadržava protiv moje volje. Nije ovo ni SFRJ ni NDH niti bilo kakav totalitaristički režim nego parlamentarna republika sa Ustavom, zakonima i sudovima. Kakvi su, takvi su, ali ovakve stvari bi digle buru u javnosti i među studentima.

I pitanje jest na mjestu:"Gdje bi to odradili? I za koju plaću? Kako bi dobili posao?" Zna se kakva je Hrvatska država i zašto svi idu van. Ne idu zato što im se ide, nego zato što moraju.\'


Slažete li se s njim?

>> Sve komentare pogledajte OVDJE

Foto: arhiva
I.N.

Još vijesti