Mojfaks.hr u Vijesti

Student pitao profesoricu: “Završavam fakultet i redovito pušim marihuanu. Jesam li neuspješan?”

Debata o legalizaciji marihuane se nastavlja, a pridružili su se i studenti! Tribina na kojoj je otvoreno pitanje treba li legalizirati marihuanu organizirana je na inicijativu organizacije s beogradskog Filozofskog fakulteta – “Studenti za slobodu”.

28. ožujka 2014 14:37
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Profesorica s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Slađana Dragišić Labaš, procijenila je da ne marihuanu ne bi trebalo legalizirati jer bi to povećalo broj korisnika: “Ljudi koji konzumiraju marihuanu ne mogu stvoriti ništa u životu osim ozbiljnih problema. Da li treba djeci od 9 godina nuditi marihuanu na svakom koraku?

Na ovu izjavu odgovorio je Aleksandar Kokotović iz inicijative “Legalizuj”: “U posljednjih godinu dana pričao sam na preko 20 konferencija na 4 kontinenta i uspješno završavam fakultet. Također redovno koristim marihuanu. Da li sam ja neuspješan?”

Kokotović je rekao i da je pogrešan stav da je marihuana toliko štetnija od alkohola ili cigareta i da ne vidi zašto ne bi imala jednak pravni status kao i te dvije supstance: “Posljednje statistike o uporabi narkotika u klubovima u Srbiji čak pokazuju da ni ova prohibicija ne radi. Također, u Srbiji je u 2011. prodano 9,5 milijuna kutija benzedina, četvrti smo po konzumaciji alkohola i prvi po konzumaciji cigareta u Evropi. Sve ove supstance imaju mnogo veći potencijal štetnosti od marihuane. Nikad nije zabilježeno da se netko predozirao marihuanom niti da je marihuana izazvala smrtonosnu bolest. Marihuana je manje štetna od nikotina, šećera i kofeina”, naveo je Kokotović. 
Također je zaključio da iskustva zemalja koje su dekriminalizirale marihuanu pokazuju da u njima nema povećanja korisnika narkotika.

Predstavnik inicijative za promjenu zakonodavne regulative kanabisa, Draško Nikodijević, rekao je da zakonske regulative preko 25 zemalja već prepoznaju medicinsku marihuanu: “Broj oboljelih od raka će se udvostručiti u naredne 2 godine, ovo je neminovnost, a zakon i dalje ne dozvoljava olakšanje medicinskog tretmana pacijenata. Legalizacijom bi se takođe spriječile i zloupotrebe marihuane”, zaključio je Nikodijević.

Tribina je, zbog preko 200 zainteresiranih, morala biti premještena u veći amfiteatar.


L.B./izvor:Telegraf.rs
foto: Facebook

Još vijesti