Mojfaks.hr u Vijesti

Student pomaže vozačima: rješava kazne za parkiranje bez po' frke

18-godišnji student osmislio je odličan način na koji je vozačima uštedio 2 milijuna funti koje bi inače potrošili na plaćanje 30 tisuća kazni za nepropisno parkiranje.

30. prosinca 2015 10:53
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Joshua Browden dizajnirao je web stranicu nakon što je sakupio tridesetak kazni za parkiranje u Camdenu u Londonu.

Od kolovoza kad je aktivirao web stranicu, posjetilo ju je više od 86 tisuća ljudi koji su preko nje uložili žalbe na dobivene kazne. Prema anketi koja je provedena među korisnicima njegove web stranice, čak 40% vozača izjavilo je da su uspješno riješili problem kazne nakon slanja žalbe ovim putem.



Joshua, koji trenutno studira računarstvo i ekonomiju na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji, izjavio je: "Kad sam pokrenuo stranicu DoNotPay, mislio sam da će pomoći prijateljima i bližoj obitelji. Nisam ni pomišljao da će pomoći u odbijanju milijunskih iznosa."

Joshua smatra da se najčešće kažnjavaju najosjetljiviji članovi društva. Rekao je: "Razočaran sam jer vijeća ciljaju najranijivije u našm društvu. Stariji i osobe s invaliditetom dobivaju najveći broj nepravedno ispisanih kazni za parkiranje."

Donotpay.co.uk olakšava vozačima da ulože žalbu na dobivenu kaznu za parkiranje tako što im omogućava da odaberi jednu od 12 ponuđenih osnova obrane, a nakon toga algoritam stvara žalbu koju šalje nadležnima.

Ovaj 18-godišnjak samostalno je naučio kodirati i programirati kad je imao samo 12 godina, a ovu stranicu napravio je nakon što je skenirao tisuće dokumenata objavljenih nakon donošenja Zakona o slobodi pristupa na informaciju te suradnjoj s odvjetnikom koji je specijalizirao promet i sudjelovanje u prometu.

L.B./izvor: Metro
foto: forum.krstarica.com, DoNotPay

Još vijesti