Mojfaks.hr u Vijesti

Student zaigrao 'Plavog kita' i preživio: Smrtonosnu igru počeo igrati iz dosade i znatiželje

Mnogi su do sada već čuli za igru 'Plavi kit' koja je u samoubojstvo odvela nekolicinu mladih. Radi se o online igri koja tinejdžere potiče na samoubojstva postavljajući pred njih brojne zadatke, počela je u Rusiji prije nekoliko godina, a brucoš Oleg Kapajev jedan je od preživjelih igrača.

10. srpnja 2017 12:36
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Poruke upozorenja o igri (koja je sve samo ne igra) stigle su nedavno i do Hrvatske, no u našoj zemlji srećom nije zabilježen niti jedan slučaj. Situacija je, međutim, u nekim drugim zemljama doista dramatična. Procjenjuje se da se u Rusiji zbog "Plavog kita" ubilo 130 djece, a sve više slučajeva pojavljuje se posljednjih mjeseci i u Ukrajini, Estoniji, Brazilu i Argentini, prenosi dnevnik.hr.


Izvor: YouTube

Oleg Kapajev, danas brucoš na fakultetu ispričao je za Sky News kako je počeo igrati "Plavog kita" iz dosade i znatiželje. "Bio sam, naravno, skeptičan jer nisam vjerovao da se netko stvarno može ubiti jer igra online igru. Vjerojatno sam zato i ja odlučio igrati", kazao je. Nakon nekoliko dana potrage, uspio je pristupiti grupi i početi igrati. Čekao je da dobije zadatke. Prvo mu je administrator dao instrukcije da cijelu noć gleda horor filmove i pitao ga kako bi volio umrijeti. Tražili su da si na kožu ureže znak i da im pošalje sliku ruke. "Onda počinje psihološka manipulacija. Vrlo profesionalno to rade. Na kraju postanete zombi", kaže Oleg.

...Studentica si oduzela život: policija okrivljava porno filmove...


...Nijedna diploma nije toga vrijedna: Studenti uče do smrti...


Obično, sudionici igre dobiju pedesetak zadataka, a Olegu su kazali da je bolji igrač od ostalih i dobio je "nagradni" zadatak - da skoči s vrha nebodera u Moskvi. Oleg kaže da je bio spreman to učiniti: "Nisam imao potrebu ubiti se - samo sam osjećao da moram izvršiti zadatak."


Olega su od sigurne smrti i igre spasili roditelji... izvor: Sky News

"To nije igra, to je smrt"
, upozorava studentova majka, a Olegovi roditelju su upravo ti koji su mu spasili život. Kada su otkrili da je kupio avionsku kartu za Moskvu i vidjeli njegovu online komunikaciju, pozvali su policiju koja ga je pronašla na vrijeme.

Detaljan članak o slučaju možete pronaći na linku Sky Newsa.

Ivana Petrić
izvor: dnevnik.hr/Sky News
foto: screenshot Sky News

Još vijesti