Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti digli glas protiv rasističkih kostima za Noć vještica

Grupa studenata s američkog Sveučilišta Ohio nazvana 'STARS' (Students Teaching Against Racism) napravila je kampanju vezanu uz nadolazeći vrlo popularni blagdan Noć vještica ili Halloween.

27. listopada 2011 12:35
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Izbor kostima  može uvrijediti nekoga

Naime, studenti su digli glas protiv, kako kažu, uvredljivih, rasisitčkih i stereotipnih kostima koje ljudi obično oblače za ovaj blagdan. Tako su snimili niz postera na kojem ističu: \'Mi smo kultura, a ne kostim. Kostim nisam ja i zato ovo nije u redu.\'

Primjerice, na jednom je posteru Azijka koja drži fotografiju gejše, koja je veoma popularan kostim za Noć vještica. Na drugim su posterima Indijanac koji ima fotografiju Indijanca prikazanog kao gangstera, Meksikanac s fotografijom osobe u ponču, s velim brkovima koji jaše magarca, potom čovjek arapskog podrijetla koji drži fotografiju terorista, itd. 

Posterima se želi poručiti da se i izborom kostima za naizgled banalnu proslavu Noći vještica nekoga može uvrijediti na nacionalnoj ili rasnoj osnovi jer se i kostimima šire ionako ukorijenjeni (krivi) sterotipi.



Kada su posteri stavljeni na internet, proširili su se poput munje
. Studenti kažu kako se ni u najsmjelijim snovima nisu tome nadali. Primjerice, jedan je bloger stavio postere na svoj blog i u samo nekoliko sati imao 8,000 klikova te je morao ugasiti komentare jer ih sustav nije mogao izdržati u tako velikom broju.

Misija STARS-a je da \'educiraju i potaknu diskusiju o rasizmu te promoviraju rasnu harmoniju i tako pomognu u stvaranju sigurne i mirne okoline kako bi svi imali mjesta izraziti svoje osjećaje\'.

Predsjednica STARS-a, dvadesetčetverogodišnja studentica političkih znanosti o svemu kaže: \'Željeli smo rasvijetliti što se krije iza ovakvih uvredljivih kostima. Trebamo znati da to nije kul i za mnoge je ponižavajuće. Na ovakav se način vrijeđa određena kultura i toga svi trebamo biti svjesni!\'


N.LJ.J.

Foto:
http://www.huffingtonpost.com

Još vijesti