Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studenti digli glas protiv rasističkih kostima za Noć vještica

MojFaks | Vijesti, 27.10.2011.Studenti digli glas protiv rasističkih kostima za Noć vještica

Grupa studenata s američkog Sveučilišta Ohio nazvana 'STARS' (Students Teaching Against Racism) napravila je kampanju vezanu uz nadolazeći vrlo popularni blagdan Noć vještica ili Halloween.

Izbor kostima  može uvrijediti nekoga

Naime, studenti su digli glas protiv, kako kažu, uvredljivih, rasisitčkih i stereotipnih kostima koje ljudi obično oblače za ovaj blagdan. Tako su snimili niz postera na kojem ističu: 'Mi smo kultura, a ne kostim. Kostim nisam ja i zato ovo nije u redu.'

Primjerice, na jednom je posteru Azijka koja drži fotografiju gejše, koja je veoma popularan kostim za Noć vještica. Na drugim su posterima Indijanac koji ima fotografiju Indijanca prikazanog kao gangstera, Meksikanac s fotografijom osobe u ponču, s velim brkovima koji jaše magarca, potom čovjek arapskog podrijetla koji drži fotografiju terorista, itd. 

Posterima se želi poručiti da se i izborom kostima za naizgled banalnu proslavu Noći vještica nekoga može uvrijediti na nacionalnoj ili rasnoj osnovi jer se i kostimima šire ionako ukorijenjeni (krivi) sterotipi.Kada su posteri stavljeni na internet, proširili su se poput munje
. Studenti kažu kako se ni u najsmjelijim snovima nisu tome nadali. Primjerice, jedan je bloger stavio postere na svoj blog i u samo nekoliko sati imao 8,000 klikova te je morao ugasiti komentare jer ih sustav nije mogao izdržati u tako velikom broju.

Misija STARS-a je da 'educiraju i potaknu diskusiju o rasizmu te promoviraju rasnu harmoniju i tako pomognu u stvaranju sigurne i mirne okoline kako bi svi imali mjesta izraziti svoje osjećaje'.

Predsjednica STARS-a, dvadesetčetverogodišnja studentica političkih znanosti o svemu kaže: 'Željeli smo rasvijetliti što se krije iza ovakvih uvredljivih kostima. Trebamo znati da to nije kul i za mnoge je ponižavajuće. Na ovakav se način vrijeđa određena kultura i toga svi trebamo biti svjesni!'


N.LJ.J.

Foto:
http://www.huffingtonpost.com


studentirasizamprosvjedKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se