Mojfaks.hr u Vijesti

HIT! Studenti dobili novu kolegicu iz BUDUĆNOSTI: BARICA zna odgovore na sva vaša pitanja

S pametnom pomoćnicom Siri dosta nas se upoznalo prije nekoliko godina, a, kako se čini, studenti i profesori varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike, odlučili su joj suprotstaviti - Baricu.

17. Siječnja 2020 15:31
HIT! Studenti dobili novu kolegicu iz BUDUĆNOSTI: BARICA zna odgovore na sva vaša pitanja

HIT! Studenti dobili novu kolegicu iz BUDUĆNOSTI: BARICA zna odgovore na sva vaša pitanja Foto: MojFaks

Barica je umjetna inteligencija koja živi na hodnicima varaždinskog faksa. Prvo je dobila ime, a kasnije je izmišljen akronim B.A.R.I.C.A koji znači Beautiful ARtificial Intelligence Cognitive Agent.

Virtualna asistentica Barica, produkt je suradnje studenata i profesora. Barica je osim tradicionalnog imena dobila i tradicionalni oklop. Monitor je ugrađen u stari televizor, kroz stari telefon su spojene slušalice, a sve skupa montirano je na staru komodu, izvještava RTL. 

...Robot bez problema prošao kolegij na fakultetu i imao prezentaciju sa studentom...


Što Barica radi?


Raspored učionica i predavaona, sati i pronalasci profesora nešto su s čim se svaki student bar jednom dnevno pogubi. Studenti na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike više ne moraju pretraživati na telefonu raspored i tragati za screenshotom kabineta profesora - dovoljno je da pitanje postave Barici. Asistentica se pokreće tako da joj se obratimo imenom. Ona odgovara na četiri varijante pitanja: o fakultetu, profesorima, rasporedu nastave i sati, a uskoro bi mogla imati odgovore i na mnoga druga pitanja. Studenti su novom kolegicom oduševljeni. 

"To vam je kao dječja igračka. Dijete dobije igračku i odmah kad je nešto novo, on se zabavlja  s time", govori Jerry John Antolos, student Fakulteta. Kolegica Stella je suglasna, njoj je odlično što joj Barica može reći koji profesori su u kojem kabinetu pa te informacije više ne mora pretraživati mobitelom.


foto: FOI

Ova je jedinstvena fakultetska asistentica povećala interes studenata za ovakve i slične projekte. 

Bogdan Okreša Đurić iz Laboratorija za umjetnu inteligenciju rekao je za RTL da studente najviše zanima kako Barica oživi, tj. njeni pokreti lica te što se sve točno nalazi u pozadini, koje su tehnologije korištene. Ovakva pitanja s obzirom na odabir faksa ne iznenađuju, a dekanica FOI-a, Nina Begičević Ređep, poručila je da se trude biti inovativni na svim područjima. 


...Tko se boji pauka još: FER-ovci osmislili robota koji djecu uči programiranju i elektronici...


"Ono po čemu je fakultet poznat je upravo po inovativnim konceptima učenja i poučavanja. Poput učenja temeljena na radu, rješavanja konkretnih problemskih zadataka, projektnog izvođenja nastave, obrnute učionice", kazala je Ređep.

Studenti ne kriju oduševljenje Baricom, a čini se da je pred njom obećavajuća budućnost. Za Baricu na fakultetu imaju velike planove. Razmišljaju o prilagodbi za muzeje, ali i o primjeni u turizmu. 

A.Z.
izvor: RTL
foto: foi.hr

Još vijesti