Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti dobivaju stipendije, a srednjoškolci jeftiniji vozački – El Dorado Vladislavci!

Zamislite mjesto gdje sva djeca u vrtićima i školama imaju topli obrok, studenti primaju stipendije, a srednjoškolci jeftinije polažu vozački ispit! Je li to neka obećana zemlja ili El Dorado? Ne, to su Vladislavci!

11. travnja 2014 17:18
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nekoj djeci u našoj osnovnoj školi to je možda i jedini obrok u danu i zato smo krenuli s tim projektom, koji općinu stoji 120.000 kuna na godinu. Prije se u školi hranilo 80% učenika, danas svi”, kaže načelnik općine Vladislavci kraj Osijeka Marijan Tomas.

Osim što se pobrinula da nitko od 153 učenika u Osnovnoj školi Mate Lovraka i 21 djeteta u vrtiću nije gladno, njegova općina vodi računa i o boljem statusu studenata. Iako ima osnovni budžet od samo 1,4 milijuna kuna, koji s lokalnim prihodima naraste do četiri milijuna, Vladislavci najboljim studentima pomažu s 500 kuna na mjesec.

Nažalost, ne možemo svima pomoći, pa uvijek odaberemo pet najboljih. To možda nije veliki novac, no njima sigurno dobro dođe” - rekao je Tomas, kojemu su od dolaska na vlast mladi i obrazovanje najvažniji.

Studentima i srednjoškolcima sufinanciraju i prijevoz, a Tomasov najnoviji projekt je pomaganje mladima da što lakše pohađaju vozačke ispite.

Dugo sam pregovarao s autoškolama. Osigurali smo jeftinije polaganje ispita svim našim srednjoškolcima tako da im je škola jeftinija onoliko koliki im je prosjek u školi. Znači, ako učenik ima prosjek 5,0, onda ima 50 posto jeftinije polaganje vozačkog, a ako mu je prosjek 3,5, onda je to 35 posto. U odnosu na to da trošak vozačkog ispita košta oko 7000 kuna, ovi popusti su značajna pomoć djeci i obiteljima” - rekao je mladi načelnik, koji se nada da će sljedeće godine uspjeti udvostručiti rodiljne naknade kako bi se povećao natalitet u općini.

L.B./izvor: 24sata
foto: vladislavci.com

Još vijesti