Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti iz ovog manjeg grada u središnjoj Hrvatskoj uskoro će imati dva doma i dvije menze

Do kraja 2020. godine karlovački studenti imat će dva doma i dvije menze. Prije dvije godine u Karlovcu je sagrađen prvi studentski dom, a budući da je potražnja za domom velika, odlučeno je da će se osigurati veći smještaj za studente.

7. studenog 2018 11:04
Studenti iz ovog manjeg grada u središnjoj Hrvatskoj uskoro će imati dva doma i dvije menze

Studenti iz ovog manjeg grada u središnjoj Hrvatskoj uskoro će imati dva doma i dvije menze Foto: MojFaks

Uspješna rekonstrukcija stare vojarne bana Jelačića u najmoderniji studentski dom do sada u Hrvatskoj dala je vjetar u leđa za još jednu obnovu ruševnih objekata. Stoga će se vojna bolnica, koja se nalazi u povijesnoj jezgri popularno zvanoj Zvijezda, prenamijeniti u još jedan dom kako bi se povećali kapaciteti smještaja jer, kako navode iz Studentskog centra Karlovac, potražnja za domom je velika, piše Tportal. Također, u istom dijelu grada obnovit će se Bosanski magazin te će dijelom postati studentska menza, a dijelom turistički interpretacijski centar.

2016. godine otvoren je studentski dom u Karlovcu... izvor: KA portal

"Odabrali smo ove objekte jer se nalaze na čestici koja je u susjedstvu one na kojoj su Veleučilište i sadašnji dom. To je bitno radi komunikacije korisnika i zaposlenika te olakšava poslovanje u budućnosti.", objasnili su iz Studentskog centra za Tportal.

...Najsuvremeniji studentski dom u zemlji otvoren danas u Karlovcu...


Novi dom će imati 33 sobe i ukupno 105 kreveta, što će uz 160 kreveta, koliko ih je sada u domu, sveukupno biti 265 ležaja za karlovačke studente. Novi studentski dom trebao bi biti otvoren krajem 2020. godine, a radovi počinju iduće godine. Pretpostavljena vrijednost je 25 milijuna kuna, kako navode iz Studentskog centra, a preciznije će se znati krajem godine, kada bude gotova sva projektna dokumentacija, dok se otvorenje menze predviđa krajem 2021. ili početkom 2022. godine. Kako projekt još nije napravljen, ne može se pretpostaviti koliko će koštati obnova.

Karlovac već ima jedan od modernijih domova u Hrvatskoj


Nositelji projekta su Veleučilište u Karlovcu i Studentski centar Karlovac, a projekt podržavaju Grad Karlovac i Karlovačka županija te svaki s 400 tisuća kuna financiraju dokumentaciju. Novac se planira povući i iz fondova EU-a te je iz Županije upućen zahtjev Ministarstvu državne imovine za darovanjem nekretnina. Podsjetimo, stara zgrada bivše vojarne bana Josipa Jelačića pretvorena je u studentski dom koji je otvoren prije dvije godine. Tako su karlovački studenti dobili najmoderniji dom, izgrađen prema najnovijim tehnološkim standardima, sa 160 ležaja raspodijeljenih u jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe.

Izvor: karlovac.hr

Nekoliko soba je opremljeno i za studente s invaliditetom i posebnim potrebama. Svaka soba ima svoj hladnjak, kupaonicu, LCD televizor i slično. Također, na svakom katu nalazi se opremljena čajna kuhinja s dnevnim boravkom te je uređena informatička učionica. Ovaj projekt koštao je 21 milijun kuna, a financiran je iz vlastitih sredstava, fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) te Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ivana Petrić
izvor: Tportal
foto: tourofcroatia.com

Još vijesti