Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti na Red Bull-u riskiraju alkoholizam?

Evo još jedna studija za sretniju budućnost svih koji običavaju posegnuti za energetskom cugom. Prognoza glasi: postati ćete alkoholočari...

25. studenog 2010 14:01
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Istraživanje provedeno među 1097 studenata na Sveučilištu u Marylandu pokazalo je da je konzumacija energetskih pića povezana sa kasnijim alkoholizmom. U grubim brojkama to izgleda ovako: 10 posto njih redovito ih konzumira. Najamnje 52 dva dana godišnje, a neki od njih i svaki dan. Ta ista skupina troši i više alkohola. Cugaju 142 dana u godini.

Grupa koja je pila manje energetskih sokića, točnije manje od 52 dana u godini, pila je i manje alkohola - u prosjeku 103 dana u godini. Također je razlika i u količini cuge ispijene na dan kada bi se alkoholizirali. U prvoj skupini cifra je iznosila 6,2 pića, u drugoj 4,6.

Kad je istraživački tim sa Marylanda podvukao crtu ispod svih tih brojčica mogli su zaključiti da ljudi koji češća posežu za energetskim napitcima imaju 2,4 puta veću šansu postati ovisnici o alkoholu.



Druga strana priče...

No zaključivanje sa Red Bulla na alkoholnu ovisnost može ići i u suprotnom smjeru. Kako priznaju sami voditelji istraživanja, mnogi studenti koji su učestalo pijani, koriste energetska pića ne bi li ukonili simptome mamurluka i održali se budnima tijekom dana. Ili, ukoliko im ispiti padaju u razdoblja kada vise po tulumima, energetska cuga je praktički jedino sredstvo koje im omogućuje da probdiju cijelu noć za knjigom.

Eto, kao da sve to ionako nismo znali. I koje je onda najbolje rješenje? Jasno, miješanje Red Bull-a s alkoholom. Dvije muhe jednim udarcem, što će reći - partijaj i studiraj istovremeno!

Krešimir Dujmović

Još vijesti